Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Valuation and Pricing of Nat. Resources (KSPV / 0HOPZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPV / 0HOPZ - Valuation and Pricing of Nat. Resources, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvodní lekce: Význam hodnocení přír. zdrojů, ekosystémů; Soudně znalecká činnost.2.Historie oceňování přírody. Faktor času. Analýza nákladů a výnosů.3.Základní metody odhadu cen přírodních zdrojů. Vzorce pro druhy přírodních zdrojů4.Oceňování půdy /úřední a tržní ceny pozemků, informační cenový systém, cenové mapy/.5.Možnosti a metody hodnocení funkcí a služeb ekosystémů. Preferenční a expertní metody.6.Případová studie dotazníkového hodnocení změny kvality životního prostředí.7.Hodnocení a oceňování biotopů České republiky.8.Příklad konkrétního ocenění vybraného území metodou hodnocení biotopů9.Služby ekosystémů a jejich hodnocení.10.Externality a veřejné statky.11.Vlastnická práva a ochrana přírodních zdrojů.12.Metody oceňování integrovaných funkcí lesa.13.Hodnocení vodních zdrojů a úlohy vody v krajině.14.Praktická cvičení a seminární práce, jejich vyhodnoceníZnalosti: Student po absolvování kurzu umí:vysvětlit hodnotové (zejména etické a ekonomické) základy lidského chování a jejich proměnlivé projevy v historii vývoje lidského druhu; vysvětlit důvody formování ekonomie jako vědy až v období průmyslové revoluce a pojetí ekonomické hodnoty v klasické, neoklasické a ekologické ekonomii;popsat a používat metody utilitárního výnosového hodnocení hlavních druhů přírodních zdrojů (půda, lesy, ložiska); popsat a používat metody hodnocení nepřímých užitků biotopů a ekosystémů pro život na Zemi; vyhodnotit a kvantifikovat hlavní ekonomické a ekologické přínosy konkrétní krajiny i ekologickou újmu z jejího znehodnocování a přínosy a náklady její revitalizace;samostatně v rámci seminární práce vyhodnotit reálnou kauzu změny krajiny pomocí dotazníkové metody kontingentního hodnocení a pomocí metody hodnocení biotopů ČR (BVM) a EWV metody (EWVM) hodnocení vybraných služeb ekosystémů ČR.Dovednosti: dokáže aktivně aplikovat své teoretické znalosti v konkrétních kauzách využívání krajiny, kde se střetávají ekonomické a ekologické zájmy stakeholderů; dovede aplikovat tři základní formalizační vzorce propočtů diskontovaných budoucích výnosů; dovede aplikovat metody netržní ochoty jednotlivců platit či přijímat, zejména sestavit dotazník kontingentního hodnocení; dovede aplikovat expertní metody systémového hodnocení ekologického významu biotopů a vybraných služeb ekosystémů; dokáže aplikovat nejvhodnější metody a vytvářet kvantitativně podložené podklady pro objektivní rozhodování o ekonomických a ekologických přínosech a nákladech změn v krajině (= v území).

Získané způsobilosti

Kurs je zaměřen na porozumění vztahům mezi ekonomikou a životním prostředím. Sudenti získají schopnost hodnotit ekonomické a ekologické funkce životního prostředí a ekosystémů.

Literatura

Turner R.K., Pearce D., Bateman I. Environmental Economics, Harvester Wheatsheaf, 1994. Seják, J., Dejmal, I. a kol. Hodnocení a oceňování biotopů České republiky, ČEÚ Praha, 2003. Lectures in Non-Market Valuation Methods in the Environmental Area, Charles University in Prague, Faculty of Social Science and Charles University Environment Center, 2004, Matfyzpress Pratur, ISBN 80-86732-45-2. Praha, 2003. ISBN :80-85-927-08x.Ritschelová, I., Tošovská, E., Seják, J., Hájek, M. Úvod do ekonomiky životního prostředí, Environmentální management 5, Ústí nad Labem 2004, 111 s. Seják, J. Vlastnická práva a ochrana životního prostředí, materiál pro MŽP ČR, 1996. Seják, J. Základy udržitelné ekonomiky přírodních zdrojů a životního prosdtředí, Acta Universitatis Purkynianae, Ústí n.L., 2005 , 154 s. Zákon č. 151/1997 Sb. o oceňování majetku a vyhláška k němu. Dvořák, A. Ekonomika přírodních zdrojů, skripta VŠE Praha, 1995. Bradáč A., Fiala J. Nemovitosti - Oceňování a právní vztahy, Linde, Praha 1999 ISBN 80-7201-197-9. Seják, J. a kol. Oceňování pozemků a přírodních zdrojů, nakl. Grada Publishing, 1999.

Požadavky

zápočet - seminární prácezkouška - písemný test + ústní zkouška

Garant

doc. Ing. Josef Seják, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Seják, CSc.doc. Ing. Josef Seják, CSc.