Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomie (KSPV / 1EKON)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPV / 1EKON - Základy ekonomie, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah kurzu - Přehled problémových okruhů1. PŘEDMĚT ZKOUMÁNÍ EKONOMIEVznik a vývoj ekonomické teorie - zdroje bohatství - reprodukční proces - metody zkoumání ekonomie - ekonomické zákony.2. NABÍDKA A POPTÁVKAEkonomická teorie strany nabídky a poptávky v mikroekonomické teorii - nabídková a poptávková funkce a křivka - elasticita nabídky - analýza časového prvku nabídky a poptávky - nástroje zkoumání nabídky a poptávky - praktická aplikace teorie nabídky a poptávky.3. FUNGOVÁNÍ TRŽNÍHO MECHANISMUTrh a ekonomická efektivnost - všeobecná ekonomická rovnováha - tržní selhání - vládní politika a externalit.4. RACIONÁLNÍ CHOVÁNÍ SPOTŘEBITELE A VÝROBCERacionální chování spotřebitele - celkový a mezní užitek - spotřebitelský užitek - indiferentní analýza - spotřební možnosti a rozpočtová přímka. Racionální chování výrobce - celkový a mezní produkt - změny technologie v kontextu změn výstupu.5. NÁKLADOVÁ ANALÝZATypologie nákladů - náklady celkové mezní a průměrné - technologické optimum - obalová křivka.6. OPTIMALIZACE FUNGOVÁNÍ FIRMY V PODMÍNKÁCH DOKONALÉ A NEDOKONALÉ KONKURENCENabídkové chování firmy v dokonalé konkurenci - ukončení činnosti firmy - efektivnost trhů v dokonalé konkurenci. Typy nedokonalé konkurence - analýza monopolu - analýza oligopolu - důsledky fungování nedokonalé konkurence pro spotřebitele a ekonomiku.7. HOSPODÁŘSKÁ POLITIKASubjekty hospodářské politiky - cíle a nástroje hospodářské politiky - základní přístupy k hospodářské politice - magický čtyřúhelník.8. VÝKONNOST NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍProdukt společnosti - agregátní nabídka a agregátní poptávka - determinace produktu - sklon ke spotřebě a úsporám.9. PENÍZE A MONETÁRNÍ POLITIKAPeníze - historický vývoj peněz - funkce a vlastnosti peněz. Monetární politika - cíle, metody a nástroje monetární politiky.10. NEZAMĚSTNANOSTStatistika nezaměstnanosti - přirozená míra nezaměstnanosti - typologie nezaměstnanosti - důsledky nezaměstnanosti.11. INFLACEStatistika inflace - typologie inflace - příčiny inflace - důsledky inflace - protiinflační opatření - nezaměstnanost a inflace.12. FISKÁLNÍ POLITIKASystém veřejných rozpočtů - státní rozpočet - příjmy státního rozpočtu - výdaje státního rozpočtu - rozpočtové období - nástroje fiskální politiky - cíle fiskální politiky.13. EKONOMICKÝ RŮST A HOSPODÁŘSKÉ CYKLYHospodářské cykly - jednotlivé fáze hospodářského cyklu - příčiny cyklického kolísání ekonomiky - dopady cyklického kolísání ekonomiky - multiplikátor a akcelerátor.Student umí popsat základní ekonomické pojmy, kategorie a myšlenkové přístupy k řešení problémů objevujících se v oblastech mikro- a makroekonomické sféry naší reality. Dokáže popsat základní vztahy mezi ekonomickými jevy a vysvětlit proč k nim dochází a jak řešit jejich důsledky.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o základních ekonomických pojmech, kategoriích a myšlenkových přístupech k řešení problémů objevujících se v oblastech mikro- a makroekonomické sféry naší reality.

Literatura

Kraft, J., Ritschelová, I. Ekonomie pro environmentální management, Ústí n. L., 2003. 2003. Vosátka, J. Webové stránky fzp.ujep.cz/~vosatka. Sojka, M. a kol. Dějiny ekonomických teorií, VŠE, UK Praha. 1999. Samuelson, P. A. Ekonomie, Praha, 2000. 2000. Pearce, D.W. Macmillanův slovník moderní ekonomie, Victoria Publishing, Praha,1992. 1992. Rusmichová, L., Soukup, J. Makroekonomie základní kurs, Melandrium Praha, 2002. 2002. Macáková a kol. Mikroekonomie základní kurs, Melandrium Praha, 2002. 2002.

Požadavky

Písemný test, prezentace na cvičeních

Garant

Ing. Jakub Vosátka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jakub Vosátka, Ph.D.Ing. Jakub Vosátka, Ph.D.