Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy managementu (KSPV / 1MANG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPV / 1MANG - Základy managementu, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy a etapy managementu. Klasifikace funkcí managementu.2. Rozhodování v managementu, proces a metody rozhodování3. Analytická metoda SWOT. Základní typy podnikatelské strategie.4. Manažerské plánování - význam, úloha, obsah a základní formy plánování.5. Organizace a organizační struktury, jejich obsah a vývoj. Právní formy organizací.6. Přikazování, vedení, řízení, styly řízení7. Úloha, druhy a formy kontroly v organizaci. Vnitřní a vnější kontrola.8. Personální management. Výběr, motivace a hodnocení pracovníků.9. Komunikace - komunikační procesy v organizaci, zákonitosti komunikace.řešení konfliktů.10. Profil a předpoklady úspěšného manažera ve výrobní a nevýrobní sféře.11. Základní typy manažerů z hlediska metod řízení. Manažer a stres.12. Mezinárodní a interkulturní management, národní specifika řízení a komunikace13. Regionální management, principy a specifika managementu v řízení krajů a obcí s akcentem na životní prostředí.14. Diskuze, opakování, rezerva.Absolvent předmětu management zná funkce managementu. Umí aplikovat analytické metody v manažerském plánování. Zná různé podoby organizačních struktur a jejich výhody a nevýhody. Zná různé přístupy manažera k podřízeným a jejich účinky. Umí vysvětlit základní úkoly personálního managementu v organizaci. Dokáže se orientovat v problematice komunikace a řešení konfliktů. Zná postupy redukce stresu v manažerské práci. Umí popsat národní specifika ve vedení lidí. Má přehled o specifikách regionálního managementu .Výstupy z učení1MANGZnalostiStudent:(i) zná obsah, interdisciplinární charakter a základní funkce managementu(ii) zná vývoj teorie a praxe managementu a koncepce hlavních představitelů,(iii) zná základní pojmy a zákonitosti komunikačních procesů,(iv) zná základní typy manažerů a styly řízení,(v) rozumí zvláštnostem interkulturního a regionálního managementu.DovednostiStudent:(i) umí použít analytickou metodu SWOT jako podklad pro rozhodování a plánování(ii) umí sestavit profesiografické schéma a použít jej při výběru zaměstnancůPozn.: dovednostní výstupy jsou zde jen omezené vzhledem k tomu, že se jedná pouze o přednášku; zdrojem dovedností jsou seminární práce.Výstupy z učeníPředmět: Základy managementuZnalostiStudent:(i) zná obsah, interdisciplinární charakter a základní funkce managementu(ii) zná vývoj teorie a praxe managementu a koncepce hlavních představitelů,(iii) zná základní pojmy a zákonitosti komunikačních procesů,(iv) zná základní typy manažerů a styly řízení,(v) rozumí zvláštnostem interkulturního a regionálního managementu.DovednostiStudent:(i) umí použít analytickou metodu SWOT jako podklad pro rozhodování a plánování(ii) umí sestavit profesiografické schéma a použít jej při výběru zaměstnanců

Získané způsobilosti

Kurz je zaměřen na výklad základních manažerských principů a metod. Studenti mají možnost osvojit si poznatky a zkušenosti z řídící činnosti v oblasti výrobní sféry a komunální politiky.

Literatura

Bělohlávek, F., Košťan, P., Šuleř, O. Management, Computer Press Brno, 2006. Donelly, J.H., Gibbson, J.L., Ivancevich, J.M. Management, Grada Publishing, 2008. Hroník, F. Jak se nespálit při výběru zaměstnanců, Computer Press, 1999. Veber, J. Management - Základy, prosperita, globalizace, Management Press, Praha, 2004. Handlíř, J. Management, učebnice pro SŠ a VOŠ, Computer Press Praha, 1998. Beran, V., Dlask, P. Management udržitelného rozvoje regionů, sídel a obcí, Academia Praha, 2005. Drucker, F.P. To nejdůležitější z Druckera, Management Press, Praha, 2002. Benda J., Zahálka J. Základy managementu, FŽP Ústí nad Labem, 2009.

Požadavky

zpracování vybraného tématu a jeho přednes formou krátkého referátu nebo prezentace (3-5 minut)ústní zkouška

Garant

PhDr. Jan Benda

Vyučující

PhDr. Jan Benda