Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní předpisy v průmyslu (KSPV / 1PRA4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPV / 1PRA4 - Právní předpisy v průmyslu, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, přehled právních předpisů v průmyslu2. Práva průmyslová, nehmotné statky3. Vynálezy, průmyslové vzory, užitné vzory4. Ochranné známky, obchodní tajemství5. Nekalá soutěž, právní meze řádné soutěže v průmyslu6. Základní práva a povinnosti zaměstnavatele, zaměstnance7. Bezpečnost práce, úrazy, ochranné prostředky8. Inspekce práce a jiné dozorové orgány, technické normy pro průmysl9. Živnosti, průmyslový způsob podnikání10. Veřejnoprávní předpisy pro podnikání, ochrana spotřebitele11. Základní smlouvy v průmyslu12. Odpovědnost za průmyslové výrobky a za škodu13. Odpovědnost za provozní činnost14. Související právní institutyStudenti předmětu Právní předpisy v průmyslu se naučí orientovat se v široké škále předpisů upravující podnikání v průmyslu.Studenti budou schopni najít a porovnat registrované nehmotné statky, budou schopni identifikovat nekalosoutěžní a protisoutěžního jednání podnikatelů a jiných osob a získají orientaci v možnostech obrany proti takovému jednání, budou schopni řešit problémy spotřebitele a budou znát základy právní odpovědnosti a podmínek živnostenského podnikání.

Získané způsobilosti

Předmět Právní předpisy v průmyslu doplňuje po obsahové stránce výuku práva obecného a vedle vyučovaného práva životního prostředí tak dotváří pro studenty ucelený obraz o právu, jehož znalost je nutná v daném oboru studia a zároveň rozšiřuje znalosti studentů o základní právní instituty upravující ekonomické činnosti v průmyslu.

Literatura

Šilhán, J.:. Náhrada škody v obchodních vztazích a možnosti její smluvní limitace, C.H.Beck, Praha, 2007. kol.: MERITUM. Podnikání, Aspi, Praha, 2007. Hulta, T.:. Právo ochrany spotřebitele pro neprávníky, Aspi, Praha, 2006. Slováková, Z.:. Průmyslové vlastnictví, LexisNexis, Praha, 2006. Šmídová, M., Přibyla, Z.:. Soubor právních předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení, Aspi, Praha. Munková, J., Svoboda, P., Kindl, P.:. Soutěžní právo, C.H. Beck, Praha, 2007. ÚZ - Pracovněprávní předpisy, Zaměstnanost, Odbory, Inspekce práce, Sagit, 2008. ÚZ - Živnostenské podnikání, Sagit, Ostrava, 2008.

Požadavky

Zápočet spočívající ve vypracování písemné práce dle zadání vyučujícího a písemného testu (min. 75% úspěšnost zadaných otázek).

Garant

JUDr. Michal Vejlupek

Vyučující

JUDr. Michal Vejlupek