Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy účetnictví a kalkulace (KSPV / 1UCET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPV / 1UCET - Základy účetnictví a kalkulace, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úloha účetnictví a jeho jednotlivé druhy. Základní výkazy a legislativní opora. Principy vedení účetnictví a úloha auditora.Vysvětlení pojmů používaných v účetnictví. Účtové třídy.Dlouhodobý majetek, zásoby, krátkodobý finanční majetek, pohledávky a závazky, úvěry a základní kapitál.Náklady a výnosy, sledování hospodářského výsledku.Daňová účinnost a neúčinnost.Účty - druhy, pojmenování, struktura a základní principy účtování. Účtová osnova.Účetní doklady, jejich druhy a příklady včetně povinných náležitostí.Postupy účetních prací.Inventarizace majetku a závazků, její praktické provedení.Zjednodušené příklady a základního účtování.Nákladové kalkulování výrobku. Principy a jednoduché příklady kalkulací.Výkaz zisků a ztrát a Rozvaha. Základní porozumění těmto výkazům. Praktické příklady.Práce s Rozvahou a Výkazem zisků a ztrát. Sestavení jednoduché finanční analýzy a posouzení finančního zdraví podniku.

Získané způsobilosti

Absolvováním kurzu Základy účetnictví a kalkulace získají studenti orientaci v základním hodnocení ekonomické efektivnosti a zdraví podniku. K tomuto se naučí správně číst a interpretovat účetní závěrky podniků s univerzálním použitím a důrazem na praktickou použitelnost.

Literatura

Kovanicová D.:. Abeceda účetních znalostí pro každého.-14.aktualiz.vyd. Praha Polygon, 2004 (ISBN 80-7273-098-3). Synek M. a kol.:. Manažerská ekonomika, 2, vyd. Praha Grada 2000 (ISBN 880-247-9069-6). Král B. a kol.:. Manažerské účetnictví, Management Press Praha 2002 (ISBN 80-7261-062-7). Farský M., Holečková M.:. Podnikové finance pro environmentální management. Edice Environmentální management 5. Ústí n.L., FŽP UJEP, 2003, s. 83 s. (ISBN 80-7044-540-8).

Požadavky

Aktivní vystoupení na cvičení a úspěšné napsání seminární práce. Obsah práce spočívá ve vyhodnocení jednoduché finanční analýzy podniku.

Garant

Ing. Petr Hetto

Vyučující

Ing. Petr HettoIng. Petr Hetto