Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní antropologie (KSPV / 3KUAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPV / 3KUAN - Kulturní antropologie, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Kulturní antropologie, Kdo jsem já?2.Kultura, umění, věda, technika, práce, příroda3.Koláž - skupinová práce4.Mimořádné postavení člověka5.Muži a ženy6.Domov, domovina, rodina, zázemí, cizina - zahraničí, jiná kultura7.Láska a přátelství8.Komunikace9.Rovnováha, paradoxy10.Rituály, dárek11.Všechno na světě má svůj čas12."Vyšší princip"13.Dobrodružný výlet14.Životní cyklusAbsolvent kurzu Kulturní antropologie má přehled o základních pojmech příroda a kultura. Hlouběji porozumí důležitým životním tématům z pohledu rozličných kultur s důrazem na tu naší - českou. Dokáže reflektovat vlastní názory.ZnalostiStudent:(i) zná základní pojmy z oblasti kulturní antropologie,(ii) zná základní souvislosti mezi pojmy z kulturní antropologie,(iii) rozumí základům kulturní antropologie.DovednostiStudent:(i) umí použít některá základní témata v praxi,(ii) umí samostatně přemýšlet a hledat souvislosti.

Získané způsobilosti

Humanitně orientovaný předmět by měl studenty přivést k hlubšímu samostatnému myšlení a hledání souvislostí.

Literatura

Sokol, J.:. Filosofická antropologie. Člověk jako osoba., Praha: Portál, 2002. DAVIES, M.W.:. Kulturní antropologie, Praha Portál, 2003. SOKOL, J. Malá filosofie člověka. Praha: Vyšehrad, 1998. Komárek, S.:. Příroda a kultura. Svět jevů a svět interpretací, Praha: vesmír, 2000. Murphy F.M.:. Úvod do kulturní a sociální antropologie,Praha: Slon, 1999. Copans, J.:. Základy antropologie a etnologie, Praha: Portál, 2001. Wolf, J.:. Kulturní antropologie, SNP. , 1970. Lorens, K.:. Odumírání lidskosti, Praha: MF, 1997. Kopřiva, P. a kol.:. Respektovat a být respektován, Kroměříž: Spirála, 2006. Mander, J.:. V nepřítomnosti posvátného, Brno: Doplněk, 2003.

Požadavky

Vypracování seminární práce.

Garant

Mgr. Kateřina Marková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Marková, Ph.D.