Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychologie (KSPV / 3PSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPV / 3PSY - Základy psychologie, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Psychologie jako empirická věda. Stručná definice psychologie. Místo psychologie v systému věd, psychologie jako věda přírodně-společenská. Vznik a rozvoj psychologie jako samostatného vědního oboru. Funkce a vnitřní struktura psychologie. Teoretické obory a aplikované psychologické disciplíny.2) Metodologie a základní metody psychologie. Základní přístupy psychologického zkoumání včetně etických aspektů. Měření a kvantifikace v psychologickém výzkumu - podstata a nástin.3) Přístupy a paradigmata v psychologii. Psychoanalýza. Behaviorismus. Kognitivní psychologie. Humanistická psychologie. Evolucionistické hledisko v psychologii (regulačně-adaptivní funkce psychiky v procesu evoluce a interakce člověka a životního prostředí). Eklektický přístup.4) Biologická determinace psychiky. Vztah psychiky a činnosti mozku. Organizace, stavba a činnost nervové soustavy. Funkční okruhy a struktury mozku. Socio-kulturní determinace psychiky.5) Vývoj psychiky. Interakce mezi dědičností a prostředím.6) Psychické procesy a stavy. Senzorické procesy, vnímání. Vědomí, stavy vědomí. Pozornost.7) Myšlení a jazyk. Paměť a učení.8) Prožívání. Emoce, city. Volní jednání. Motivace.9) Potřeby. Klasifikace potřeb A. Maslowa. Postoje. Hodnoty. Hodnotové postoje ve vztahu k životnímu prostředí.10) Osobnost. Stručná definice osobnosti. Vývoj osobnosti. Dynamika osobnosti. Struktura osobnosti. Typologie osobnosti. Rysový přístup k osobnosti. Základní dimenze (faktory) osobnosti, práce R. B. Cattella a H. J. Eysencka. "Já" jako integrující složka osobnosti. Sebepojetí a sebehodnocení.11) Sociální psychologie - předmět a soustava, směry, metody. Socializace a enkulturace. Sociální interakce, evoluce a kultura. Kontexty sociální interakce a sociálního chování. Sociální percepce a motivace. Socializační proces ve skupinovém prostředí. Hromadné chování.12) Komunikace - definice a struktura. Základní typy sociální komunikace, druhy interpersonální komunikace. Efektivní komunikace. Masová komunikace. Konflikt v sociální psychologii. Typy chování v situaci konfliktu.13) Psychologické aspekty ekologie člověka.14) časová rezervaZnalostiStudent:(i) zná Globální informace o základních pojmech,(ii) zná problém a koncepce v soudobé psychologii.DovednostiStudent:(i).umí konkrétní poznatky z oblastí užší speciální orientace včetně ekologické psychologie.

Získané způsobilosti

Základní vědomosti o soustavě poznatků a pojmů psychologie. Získání základních znalostí o mechanismech a zákonitostech fungování lidské psychiky. Uvědomění si významu a smyslu psychologie pro život člověka a společnosti. Základní informovanost o psychologických aspektech vztahu člověka a životního prostředí.

Literatura

Kern H. et al.:. Přehled psychologie, Portál, Praha 1999. Hartl P., Hartlová H.:. Psychologický slovník, Portál, Praha, 2004. Atkinsonová R. L. et al.:. Psychologie, Portál, Praha 2003. Atkinsonová R. L. et al.:. Psychologie, Victoria Publishing, Praha 1997. Říčan P.:. Cesta životem, Panorama, Praha 1989. Cílek V.:. Krajiny vnitřní a vnější, Dokořán, Praha, 2002. Janoušek J., Hoskovec J., Štikar J.:. Psychologický výkladový atlas, Academia, Praha, 1993. Čáp J., Mareš J.:. Psychologie pro učitele, Portál, Praha, 2007. Nakonečný M.:. Encyklopedie obecné psychologie, Academia, Praha, 1997. Smékal V.:. Pozvání do psychologie osobnosti, Barrister a Principal, Brno, 2002. Drapela V.:. Přehled teorií osobnosti, Academia, Praha, 1995. Brázda M.:. Psychologie, EPI, Kunovice, 2006. Nakonečný M.:. Psychologie osobnosti, Academia, Praha, 1995. Říčan P.:. Psychologie, Portál, Praha, 2005. Fürst M.:. Psychologie, Votobia, Olomouc, 1997. Černoušek M.:. Psychologie životního prostředí, Horizont, Praha, 1986. Černoušek M.:. Psychologie životního prostředí, Karolinum, Praha 1992. Ferjenčík J.:. Úvod do metodologie psychologického výzkumu, Portál, Praha, 2000. Vágnerová M.:. Vývojová psychologie, Portál Praha 2000. Nakonečný M.:. Základy psychologie, Academia, Praha 1998. Hayesová N.:. Základy sociální psychologie, Portál, Praha, 1998. ISBN 80-7367-283-9.

Požadavky

- 80% účast na cvičeních- seminární práce

Garant

PhDr. Mgr. Romana Doležalová

Vyučující

PhDr. Mgr. Romana DoležalováPhDr. Mgr. Romana Doležalová