Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodnocení vlivů na ŽP - základy (KSPV / 4EIAZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPV / 4EIAZ - Hodnocení vlivů na ŽP - základy, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do problematiky EIA. Legislativní rámec vymezený zákony č. 17/92 Sb., 244/92 Sb. a č. 100/2001 Sb. ve znění pozdějších změn a doplňků.2.Dokumentace hodnocení vlivů na ŽP. Procedura, oprávněné osoby, povinný obsah dokumentace, účast veřejnosti a občanských iniciativ.3.Metody a používané postupy hodnocení vlivů na životní prostředí.4.Hodnocení velikosti a rozsahu vlivů na ovzduší. Rozptylová studie.5.Ochrana krajiny a krajinného rázu v hodnocení EIA.6.Posuzování velikosti a rozsahu vlivů na půdu a horninové prostředí.7.Hodnocení vlivů na povrchovou a podzemní vodu.8.Hodnocení vlivů technologií zneškodňování odpadů na životní prostředí.9.Posuzování hluku z průmyslových a dopravních staveb.10.Hodnocení kvality dokumentace a náležitosti posudku.11.Ekologický audit, vztah mezi posudkem a auditem, místo auditu v hodnocení podniků.12.Hodnocení koncepcí, EIA a přeshraniční posuzování.Cíl: Seznámit studenty se zákonem o posuzování vlivů na životní prostředí a s novými přístupy k ochraně životního prostředí ve vazbě na další složkové zákony, týkající se životního prostředí a ochrany veřejného zdraví. Součástí kursu je také popis způsobu zapojení a informování veřejnosti, která má možnost aktivně se zúčastnit posuzování vlivu staveb, technologií a činností na životní prostředí a veřejné zdraví. Kurs je doplňkově věnován také posuzování koncepcí a posuzování vlivů na životní prostředí přesahující hranice České republiky.Předmět: Hodnocení vlivů na ŽP - základyZnalostiStudent:(i) zná základní legislativu, týkající se hodnocení vlivů na životní prostředí,(ii) zná metody a používané postupy hodnocení vlivů na životní prostředí,(iii)zná strukturu předkládaných hodnotících materiálů,(iv)zná obsah, smysl a důvody předkládaných studií v procesu posuzování,(v) zná způsob zapojování veřejnosti do jednotlivých fází procesu posuzování.DovednostiStudent:(i) umí aplikovat znalosti při interpretaci výsledků hodnotícího procesu,(ii) umí posoudit očekávané vlivy na životní prostředí a veřejné zdraví v případové studii,(iii) umí pracovat s celostátní databází posuzovaných záměrů.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o proceduře posuzování vlivů na životní prostředí podle české legislativy a s odkazem na legislativu EU. Měl by se orientovat ve způsobech posuzování vlivů na jednotlivé složky životního prostředí, v obecných metodách hodnocení a ve schválených metodikách, sloužící např. ke zpracování rozptylové studie, hlukové studie a biologického hodnocení. V rámci předmětu se seznámí i se základy posuzování vlivů koncepcí na životní prostředí (SEA) a se zásadami pro přeshraniční posuzování vlivů na životní prostředí.

Literatura

Dusík,J., Kouba, Z. E.I.A., Principy posuzování vlivů na životní prostředí, PEAC - Centrum pro veř. posuzování vlivů na ŽP, Praha 1994. 1994. Mareček, J. Posuzování vlivů na životní prostředí, Studia oecologica IX, Acta Universitatis Purkynianae 56, Ústí n.L., 2000. Příslušná legislativa k jednotlivým složkám životního prostředí. null

Požadavky

Písemný test.

Garant

Ing. Jiří Mareček, CSc.

Vyučující

Ing. Jiří Mareček, CSc.Mgr. Luboš Motl