Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologická výchova (KSPV / 4EKVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPV / 4EKVY - Ekologická výchova, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do problematiky, smysl EVVO (ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty), zařazení EVVO do systému výchovy a vzdělávání, vymezení pojmu EV (ekologická výchova).2. Z historie EVVO3. Právní a ekonomické prostředí pro zajištění EV v ČR, v kraji a v obci.4. EVVO v naší výchovně-vzdělávací soustavě5. EVVO mimo školu, význam občanských sdružení pro šíření ekologické gramotnosti, sítě ekocenter v ČR.6. EVVO ve státní správě a samosprávě.7. Metody, formy a pomůcky k EVVO.8. Globální výchova, zdravý životní styl.9. Vliv médií na stav a úroveň ekologické gramotnosti ve veřejnosti.10. MA 21 a udržitelný rozvoj.11. EVVO v zahraničí.Absolvent se orientuje v historickém vývoji EVVO. Naučí se připravit výukový program pro různé stupně vzdělávání. Získá přehled o dění v této oblasti ve svém regionu.ZnalostiStudent:(i) zná základní pojmy z oblasti ekologické výchovy,(ii) zná základní souvislosti mezi pojmy z ekologické výchovy,(iii) rozumí organizacím a prostředkům ekologické výchovy(iiii) rozumí filosofii výchovy.DovednostiStudent:(i) umí organizovat ekologicko-výchovné aktivity,(ii) umí samostatně přemýšlet a hledat souvislosti.

Získané způsobilosti

Získání základních pojmů z oblasti environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty, některé dovednosti pro koordinátora EVVO, způsobilost k podávání informací - základy ekoporadenství. Přehled o EVVO v Čechách i v zahraničí. Dovednost vytvořit projektovou žádost v oblasti EVVO.

Literatura

Kvasničková D. a kol. Ekologické vzdělávání a výchova v současné době. ABF, 1994. 1994. Moldan B. Životní prostředí a globální perspektiva. Karolinum Praha. 1994. Hederer J. Životní prostředí a výchova. Portál Praha, 1994. 1994. Háková I., Kulich J., Čeřovský J. Ekologická výchova a práce s veřejností v národních parcích a chráněných krajinných oblastech. Správa Krkonošského národního parku, 1994. 1994. Keller J. Přemýšlení s Josefem Vavrouškem. G plus G Praha, 1995. 1995. Kvasničková D. Příprava odborníků pro péči o životní prostředí na vysokých školách. Československá společnost pro životní prostředí a MŽP ČR., 1992. 1992. Čáp J. Psychologie výchovy a vyučování. Karolinum Praha, 1993. 1993.

Požadavky

Seminární práce dle dohody.

Garant

Mgr. Kateřina Marková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Marková, Ph.D.Mgr. Kateřina Marková, Ph.D.