Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika a estetika (KSPV / 4ETIK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPV / 4ETIK - Etika a estetika, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Etika jako filosofická disciplína, místo etiky mezi ostatními vědeckými disciplínami, klasifikace etických teorií, základní etické problémy a jejich řešení v etice vztah etiky a morálky.2.Etické teorie starověkého Řecka a Říma. Milétská škola, sofisti, sokratovská škola, Aristoteles. Etika helenizmu. Stoicizmus a epikurizmus. Paralely Východ - Západ.3.Evropské tradice v etice. Etické teorie ve středověku, renesanční etické teorie, novověké etické teorie, etika francouzského osvícení, německé klasické filozofie, etika pozitivizmu.4.Hedonistická morálka. Štěstí jako ústřední pojem etik, chápání štěstí, štěstí jako náhoda nebo osud, štěstí jako pozitivní životní bilance, spokojenost se životem. Strategie vyhledávání pozitivního a vyhýbání se negativnímu pohledu světa v ekologické krizi.5.Základní etické problémy. Ethos, etická hodnota, mravní norma. Dobro a zlo, problém původu a podstaty zla ve světě. Problém morálního hodnocení, svoboda a zodpovědnost. Problém svobodné vůle, mravní cit a svědomí.6.Výchova k lidským právům a ekologická etika. Lidský život jako hodnota, práva zvířat na život. Práva Země? Etika Země nebo etika životního prostředí, lidská etika.7.Základní kategorie estetiky, jejich vymezení jako jsou míra, harmonie, katarze, kalogathie, napodobování, alegorie, vkus, ideál.8.Estetický vztah člověka ke skutečnosti, estetický a užitkově praktický vztah člověka ke skutečnosti, estetický a etický rozměr tohoto vztahu, estetický prožitek.9.Úloha estetického vkusu při formování životního prostředí.10.Fyziologický základ chování člověka ve vazbách na trvale udržitelný vývoj, uchování vztahu člověk - příroda, globální nebezpečí současnosti, normalita a optimalita, lidská etologie.11.Křesťanská tradice a její výklad vztahu přírody a člověka, různé interpretace a dezinterpretace božích přikázání, morální a etický rozměr tohoto poselství. Člověk a bůh v křesťanském náboženství, módní vlna nebo nevyhnutelnost renesance náboženství na konci 20. století. Filosofie techniky, futurologie, vztah mezi člověkem, přírodou, vědou a technikou. Technokratické koncepce.12.Vztah člověka a přírody jako etický problém, charakter tohoto problému století, shrnutí příčin jeho vzniku. Přehled a přiblížení současných iniciativ na záchranu života a odvrácení hrozící katastrofy Země, etika úcty k životu.Absolvent kursu etiky a estetiky získá přehled o základních tématech etiky a estetiky a dovednost orientace v diskusních tématech etické povahy rovněž ve vztahu k problematice životního prostředí.ZnalostiStudent:(i) zná povahu etického myšlení,(ii) zná povahu estetického myšlení,(iii) zná dějiny filosofie morálního jednání,(iv) zná základní filosofické pojmosloví,(v) zná filosofické základy uvažování o politice a občanských ctnostech.DovednostiStudent:(i) umí porozumět eticky zacílenému filosofickému textu,(ii) umí jej vyložit v souvislostech svých vlastních názorových orientací.

Získané způsobilosti

Osvojení základních znalostí o etice a v souvislosti s etikou o estetice v rámci filozofie a možností praktického uplatnění.

Literatura

Perniola, M. Estetika 20. století, Praha, 2001. Praha, 2000. Emanuel Lévinas. Etika a nekonečno, Oikumené, Praha, 1994. Interpretácia a nadinterpretácia (red. Stefan Collini, přel. Zdeňka Kalnická). Archa, Bratislava, 1995. Od narození do smrti. Etické problémy v lékařství, Mladá fronta, Praha, 2000. Pijoan, J. Dějiny umění 1-10 díl Praha, 1998-2000. 1998. Kolářský, R., Suša, O. Filosofie a současná ekologická krize. Filosofia, AV ČR, 1988. 1988. Hargvove, E.C. Foundations of Environmental Ethics, N.J. 1989. 1989. Tretera, J. Nástin dějin evropského myšlení. Paseka, 1999. 1999. Světové dějiny umění. Larousse S.A., Cesty, 1996. 1996. Arzenbacher, A. Úvod do filosofie. SPN, Praha, 1991. 1991. Jůzl M., Prokop D. Úvod od estetiky. Panorama, Praha, 1989. 1989. Bílý, J. Základy etiky a estetiky a religionistiky, Eurolex Bohemia, Praha, 2007.

Požadavky

Zaměřit se na text vybraného autora a provést výklad s komentářem.

Garant

prof. PhDr. Miloslav Bednář, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Miloslav Bednář, CSc.Mgr. Kateřina Marková, Ph.D.prof. PhDr. Miloslav Bednář, CSc.Mgr. Kateřina Marková, Ph.D.