Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektový management v ČR a EU (KSPV / 4PMCE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPV / 4PMCE - Projektový management v ČR a EU, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod, metoda logického rámce (Logical Framework approach, LFA)2.Příprava zadání projektu (Terms of reference, ToR )3.Příprava dokumentů k předběžné studii proveditelnosti (Prefeasibility study documents, PSD)4.Příprava dokumentů návrhu projektu (Project design documents, PDD)5.Řízení rizik ( Risks management )6.Příprava hrubého odhadu rozsahu služeb a základu pro platby7.Příprava harmonogramů projektu ( Project schedules)8.Řízení dodavatelů/přispívatelů9.Příprava hodnotící zprávy o projektu (project review report)10.Příprava ročního plánu (Annual plan)11.Standardy kvality projektu (Project Quality Standards)12.Příprava závěrečných zpráv13.Příprava ex-post hodnotících zpráv projektu (ex-post evaluation reports EPER), příprava flexibilních realizačních mechanizmů (flexible implementation mechanisms)14.Podpora praktické udržitelnosti (sustainability)Znalosti:Student po absolvování kurzu umí:Vysvětlit co je to projekt a výzkumný projekt a jaké jsou hlavní aspekty jeho navrhování, plánování a řízení v podmínkách ČR a EU; Zná principy, metody a způsoby přípravy, realizace, řízení a vyhodnocování národních a evropských projektů; Používat základní softwarové programy k vytváření a řízení projektů, např. systém e-projekt.Dovednosti:V rámci samostatné práce student aplikuje teoretické i softwarové znalosti formou seminární práce v podobě samostatného zpracování individuálně či skupinově zvoleného návrhu projektuZnalosti:Student:(i) zná co je to projekt a výzkumný projekt a jaké jsou hlavní aspekty jeho navrhování, plánování a řízení v podmínkách ČR a EU,(ii) zná principy, metody a způsoby přípravy, realizace, řízení a vyhodnocování národních a evropských projektů,(iii) zná základní softwarové programy k vytváření a řízení projektů, např. systém e-projekt.Dovednosti:Student :(i) umí aplikovat teoretické i softwarové znalosti formou seminární práce v podobě samostatného zpracování individuálně či skupinově zvoleného návrhu projektu.

Získané způsobilosti

Kurs poskytuje poznatky o principech a metodách a způsobech přípravy, realizace, řízení a vyhodnocování národních a evropských projektů. Absolvováním kurzu studenti získají schopnost aktivně používat principy a metody přípravy, realizace, řízení a vyhodnocování environmentálních projektů.

Literatura

Aid Delivery Methods, Project Cycle Management Guidelines, Volume 1, European Commission 2004. Mališová, I., Malý, I.:. Hodnocení veřejných projektů. ESF MU, Brno, 1997. http://fzp.ujep.cz/kspv/vnitrni/texty/1PRVP/projektovymanagement.pdf. Florio, M.; Finzi, U.; Genco, M.; Levarlet, F.; Maffii, S.; Tracogna, A.; Vignetti, S.:. http://www.ausaid.gov.au/ausguide/ausgidelines/index.cfm ). Adamec, F.:. MS Project - řízení projektů. Grada Publishing, Praha 2001. Fiala, P.:. Projektové řízení - modely, metody, analýzy. Professional Publishing, Praha 2004. Skalický, J., Vostracký, Z.:. Projektový management, 2000, Vydavatelství ZČU v Plzni. Uživatelská příručka aplikace Microsoft Project 2000. Microsoft, Praha 2000. ČSN ISO 10006 Systémy managementu jakosti - Směrnice pro management jakosti projektů, 2004, Český. Evropské sociální fondy-informace na http://www.esfcr.cz , http://www.nuov.cz/programy/esf. PMBOK Guide, 2000, A Guide to the Project management Body of Knowledge. Heldman K.:. PMP:Project Management Professional Study Guide, Sybex, San Francisco, 2002. Project Management Institute, Pennsylvania. Němec, V.:. Projektový management, 2002, Grada Publishing, Praha (www.grada.cz/content/priklady.php ). Rosenau M.:. Řízení projektů, Computer Press Brno, 2003. Adamec, F.:. Řízení projektů pomocí Project 2000. Grada Publishing, Praha, 2001.

Požadavky

Zápočet (písemný test kombinovaný s návrhem projektu a jeho ústním obhájením).

Garant

doc. Ing. Josef Seják, CSc.

Vyučující

Mgr. Ing. Petr Novákdoc. Ing. Josef Seják, CSc.Ing. Helena Součková, CSc.Mgr. Ing. Petr Novákdoc. Ing. Josef Seják, CSc.Ing. Helena Součková, CSc.