Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiační bezpečnost (KSPV / 4RABE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPV / 4RABE - Radiační bezpečnost, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Biologické účinky IZ. Účinky na buňky, tkáně a organismus, reparační mechanismy, ozáření jednorázové, deterministické a stochastické účinky, časné a pozdní účinky IZ.2.Veličiny a jednotky v ochraně před zářením. Aktivita, dávka, ekvivalentní dávka, efektivní dávka, jednotlivé druhy záření a radiační váhový faktor, tkáňové váhové faktory, vnitřní kontaminace a úvazky ekvivalentní a efektivní dávky. Dřívější jednotky a převodní vztahy.3.Principy ochrany před zářením. Historie radiační ochrany, systém limitování dávek, princip zdůvodnění a optimalizace radiační ochrany, limity dávek (prvotní a druhotné).4.Legislativa a organizace radiační ochrany v ČR."Atomový zákon" a prováděcí vyhlášky, vyhláška o požadavcích na zajištění radiační ochrany, vybrané činnosti a zvláštní odborná způsobilost, rozdělení zdrojů záření, činnost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost - licencování a inspekce.5.Ochrana při práci s ionizujícím zářením. Využití ionizujícího záření v průmyslu a zdravotnictví, kontrolované pásmo, dokumentace vedená na pracovišti s IZ, monitorování pracovišť a pracovníků, ochrana před vnějším zářením, ochrana před vnitřní kontaminací, způsobilost pracovníků a zdravotní péče o pracovníky v riziku IZ.6.Radioaktivita a ionizující záření v ŽP. Přehled zdrojů ozáření obyvatelstva, přírodní ozáření - kosmické záření,- kosmogenní a pozemské radioaktivní prvky, rozpadové řady, ozáření z lékařských zdrojů.7.Ozáření z radonu a jeho regulace. Zdroje radonu - podloží, stavební materiály, voda; legislativa - měření pozemků před výstavbou, dozor nad produkcí stavebních materiálů a pitných vod.8.Radonový program v ČR - vyhledávání objektů s vysokým obsahem radonu a realizace ozdravných opatření.9.Jaderná energetika. Princip štěpné řetězové reakce, typy jaderných reaktorů, části palivového cyklu a jejich vliv na ŽP - těžba uranu, - zpracování a výroba palivových článků,- provoz JE,- přepracování vyhořelého paliva,-ukládání radioaktivního odpadu.10.Radioaktivní odpady a uvádění radioaktivních látek do ŽP - legislativa, zpracování a nakládání s RAO, činnost SÚRAO (správy úložišť radioaktivních odpadů), úložiště radioaktivních odpadů Richard.11.Mimořádné události a radiační nehody. Havarijní plány, mimořádné události a radiační nehody, mezinárodní stupnice hodnocení MU a RN, havárie JE Černobyl a její vliv na ŽP, příklady dalších radiačních havárií a jejich následků.

Získané způsobilosti

V rámci přednášek studenti získají přehled o principech radiační ochrany ( včetně účinků ionizujícího záření ) a jejich aplikace do legislativy upravující využívání ionizujícího záření a jaderné energie, přehled zdrojů ozáření obyvatelstva ( přírodní pozadí, radon ), informace o jaderné energetice a palivovém cyklu ( včetně havarijní připravenosti a haváriích ), nakládání s radioaktivními odpady a uvolńování látek do životního prostředí.Na seminářích přehled o vlastnostech jednotlivých druhů ionizujícího záření, jejich detekci, monitorování radiační situace na území republiky v normálním i havarijním režimu.

Literatura

Klener Vl. a spol. Hygiena záření, AVICENUM Praha. 1987. Hála J. Radioaktivita, ionizující záření, jaderná energie, Konvoj Brno. 1998. Zákon č. 18/97 (Atomový zákon) a Vyhláška č. 307/2002 Sb. o radiační ochraně.

Požadavky

ústní pohovor

Garant

RNDr. Čestmír Berčík

Vyučující

RNDr. Čestmír BerčíkRNDr. Čestmír Berčík