Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Riziková analýza (KSPV / 4RIAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPV / 4RIAN - Riziková analýza, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do rizikové analýzy. Systém posuzování ekologické zátěže. Kritéria znečištění zemin a podzemní vody.2.Typy kontaminantů a jejich chování v prostředí. Rozpustné, nemísitelné, perzistentní atd. Ohrožení povrchových a podzemních vod.3.Metodika zpracování analýzy rizika. Údaje o území, charakter využití území. Přírodní poměry, geologické a hydrogeologické údaje. Vytipování látek potencionálního zájmu.4.Vyhodnocení vlastnosti kontaminantů. Fyzikálně chemické vlastnosti. Typy rozdělovacích koeficientů mezi vodu, zeminu a biotu.5.Posouzení šíření znečištění. Charakteristika parametrů nesaturované zóny. Charakteristika parametrů saturované zóny.6.Základní migrační parametry. Hydrodynamické migrační procesy. Fyzikálně chemické migrační procesy.7.Jednoduché typy modelů proudění a transportu kontaminantů.Vliv struktury a litologie hydrogeologických těles. Typy kolektorů.8.Posouzení míry nejistoty při odhadu parametrů migrace. Povinnosti posuzovatele. Nezbytné výpočty a odhady.9.Hodnocení environmentálních rizik. Hodnocení nebezpečnosti ve verzích ekologické a zdravotní.10.Určování vztahu dávka - odpověď. Látky kancerogenní. Látky nekancerogenní.11.Hodnocení expozice. Vztahy pro jednotlivé expoziční cesty. Expoziční scénáře.12.Charakterizace rizika.13.Základní typy technologií sanace. Přístup k výběru a volba technologie. Kritika sanačních návrhů.14.Řízení rizika. Vyhodnocení rizikové analýzy. Návrh způsobu sanace a monitoringu. Příklady rizikových studií.Cílem výběrového kurzu " Riziková analýza" je seznámit posluchače s hodnocením rizik, která vznikají z nadměrné ekologické zátěže území spojené s kontaminací prostředí nežádoucími látkami. Rizika mohou být jak ekologická - ohrožující životní prostředí, tak zdravotní - ohrožující člověka, resp. místní populaci. Kurz je zaměřen zejména na hodnocení zátěží z průmyslové činnosti, event. havárií a jeho částí je i přehled sanačních metod a technologií.Výstupy z učeníPředmět: Riziková analýzaZnalostiStudent:(i) zná obsah pojmu rizika v souvislosti se starými ekologickými zátěžemi nebo haváriemi,(ii) zná kritéria znečištění podzemní vody, zemin a podzemního vzduchu,(iii) zná metodiku průzkumu území a zpracování analýzy rizika,(iv) zná základní struktury nesaturované a saturované zóny,(v) zná jednoduché typy modelů proudění vody a transportu kontaminantů,(vi) zná základní typy technologií sanace.DovednostiStudent:(i) umí posoudit rychlost šíření kontaminace,(ii) umí sestavit model expozice a posoudit míru rizika pro zdraví člověka,(iii)umí vyhodnotit výsledky studií analýz rizika.

Získané způsobilosti

Kurs rizikové analýzy, ve kterém se student seznámí se způsobem hodnocení rizika poškození životního prostředí a veřejného zdraví způsobeného jak starými ekologickými zátěžemi, tak případnými haváriemi spojených se znečištěním vod a zemin. Druhá část je věnována přehledu sanačních metod a technik.

Literatura

Metodický pokyn MŽP pro analýzu rizik kontaminovaného území, Věstník MŽP, částka 9, str.1, září 2005. Metodický pokyn MŽP pro průzkum kontaminovaného území, Věstník MŽP, částka 9, str.42, září 2005. Metodický pokyn odboru pro ekologické škody MŽP ČR - kritéria znečištění zemin a podzemní vody, Věstník MŽP ČR, částka 3, str. 10, září. 1996. Metodický pokyn odboru pro ekologické škody MŽP ČR - postup při zpracování analýzy rizika, Věstník MŽP ČR, částka 3, str. 20, září. 1996. Metodický pokyn OERM MŽP ČR k hodnocení rizik, č.j. 1138/OER/94, Věstník MŽP ČR, částka 2, str. 12, duben. 1996. Zpravodaj MŽP č. 6/1995, příloha Základní pojmy v hodnocení rizika. Zpravodaj MŽP č. 8/1996, příloha Posuzování ekologických zátěží.

Požadavky

Písemný test.

Garant

Ing. Jiří Mareček, CSc.

Vyučující

Ing. Jiří Mareček, CSc.Ing. Jiří Mareček, CSc.