Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Energetika a ŽP (KTEV / 1ENZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEV / 1ENZP - Energetika a ŽP, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.1. Zdroje a druhy energie, energetické stroje.1.2. Přehled základů technické termodynamiky (vnitřní energie, entalpie, entropie, vnější objemová práce, kruhový děj, tepelný stroj, Carnotův cyklus, Clausiův-Rankinův cyklus, zařízení pro parní oběh).2.1. Paliva a jejich zpracování. Rozdělení paliv , výskyt, těžba, vlastnosti.2.2. Spalování paliv v průmyslových zařízeních. Spalovací zařízení, rozdělení ohnišť a hořáků.2.3. Průmyslové pece, parní kotle, tepelné motory.2.4. Voda pro parní kotle, postupy její úpravy.2.5. Pára v parních generátorech, koroze energetických zařízení.2.6. Tepelné energetické výrobny - elektrárny a teplárny na fosilní paliva, jaderné elektrárny.2.7. Vodní energie, sluneční energie, jejich využití.2.8. Přeměny energie záření a energie tepelné na elektrickou energii (fotovoltaická, termoelektrická, termoemisní, magnetohydrodynamická přeměna).2.9. Přímá přeměna chemické energie na energii elektrickou (palivové články).2.10. Energie větru, oceánů, geotermální energie. Vodíková energetika.2.11. Druhotné energetické zdroje (palivové, tepelné). Biomasa, odpadní teplo, odpadní plyny, tepelná čerpadla. Výroba bioplynu, jeho energetické využití.2.12. Odpady z uhelných elektráren (plynné, kapalné a tuhé) a spalovacích motorů.2.13. Radioaktivní odpady z jaderných elektráren (plynné, kapalné, tuhé).2.14. Škodlivé účinky emisí z energetických výroben a spalovacích motorů.Obsah seminářů:1. Příklady k probírané látce.2. Ukázky energetických zařízení z firemních prospektů.Výstupy z učeníZnalostiStudent zná- zdroje a druhy energie, energetické stroje.- základy technické termodynamiky- spalovací zařízení,průmyslové pece, parní kotle, tepelné motory- tepelné energetické výrobny - elektrárny a teplárny na fosilní paliva, jaderné elektrárny- možnosti využití vodní energie, sluneční energie,- možnosti přeměny energie záření a energie tepelné na elektrickou energii, přeměna chemické energie na energii- další druhy energieDovednostiStudent umí- popsat tepelné energetické výroby- popsat spalovací zařízení a možnosti výroby energie- popsat možnosti využití alternativních zdrojů energie- popsat možnosti přeměn energie

Získané způsobilosti

Schopnost vyhodnotit účinnost procesů na odstranění odpadů z obou druhů elektráren vzhledem k životnímu prostředí a zdraví lidí, navrhnout opatření ke zvýšení jejich účinnosti v souladu s legislativou.

Literatura

Svoboda K., Kepák F. Energetika a životní prostředí, Univerzita J.E.Purkyně,Fakulta životního prostředí, Ústí nad Labem 1998. Ústí nad labem, 1998. Vošta J., Matějka Z., Macák J. Energetika, vyd. VŠCHT Praha, Praha 1999. Praha, 1999. Brož K., Šourek B. Alternativní zdroje energie., vyd.ČVUT Praha, 2003. Praha, 2003. Štramberk K. Technologie jaderných paliv II, vyd. ČVUT Praha, 1998. Praha, 1998. Macák J. Návody k výpočtům, vyd. VŠCHT Praha, 2001. Praha, 2001.

Požadavky

ústní zkouška

Garant

prof. Ing. František Kepák, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. František Kepák, DrSc.Ing. Miroslav Richter, Ph.D., EUR INGIng. Věra Sedláčková, Ph.D.doc. Ing. Karel Svoboda, CSc.Ing. Jindřich Šulc, CSc.prof. Ing. František Kepák, DrSc.Ing. Miroslav Richter, Ph.D., EUR INGIng. Věra Sedláčková, Ph.D.doc. Ing. Karel Svoboda, CSc.Ing. Jindřich Šulc, CSc.