Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydraulika (KTEV / 1HYDA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEV / 1HYDA - Hydraulika, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Fyzikální vlastnosti kapalin. Matematický úvod do studia. Hydrostatika, hydrostatický tlak. Pascalův zákon.2. Hydrostatická síla na rovinné a zakřivené plochy. Plavání těles.3. Hydrodynamika. Ideální a skutečná kapalina. Rovnice kontinuity. Pohybové rovnice.4. Bernoulliho rovnice. Věta o hybnosti.5. Ustálené proudění v potrubí. Turbulentní a laminární proudění. Výpočet ztrát. Základy návrhu vodovodní sítě.6. Výtok otvorem. Dimenzování spodní výpusti. Určení doby prázdnění nádrže.7. Přepad vody. Dokonalý, nedokonalý přepad. Měrné přelivy. Jezové přelivy. Šachtový přeliv.8. Proudění vody v otevřených korytech. Základní typy proudění. Ustálené rovnoměrné proudění. Chézyho rovnice.9. Proudění vody v otevřených korytech - Navrhování koryt. Konzumční křivka.10. Proudění vody v otevřených korytech - Ustálené nerovnoměrné proudění11. Uzavřené průřezy s volnou hladinou. Základy návrhu stokové sítě.12. Proudění říční, bystřinné a kritické. Vodní skok. Návrh vývaru pod jezem (stupněm).13. Neustálené proudění v korytech a v potrubí. Informace o způsobech řešení neustáleného proudění. 2D a 3D modely proudění vody.14. Proudění podzemní vody. Darcyho zákon. 2D modelování proudění podzemní vody.Požadavky pro udělení zápočtu: samostatné zpracování zadaných úloh na cvičeníCharakter zkoušky: písemný test - teoretická část, písemný test - praktická část, ústní pohovorVýstupy z učeníZnalostiStudent zná:- Hydrostatický tlak a hydrostatickou sílu, Pascalův zákon, hydrodynamiku, rovnici kontinuity, Bernoulliho rovnici, větu o hybnosti- Ustálené prodění v potrubí, laminární a turbulentní prodění- Základy návrhu vodovodní sítě- Základy neustáleného proudění v korytech a v potrubí- Proudění podzemních vodDovednostiStudent umí:- aplikovat získané poznatky na konkrétní úlohy z oblasti vodního hospodářství- popsat hydraulické řešení vodních děl- posoudít kapacitu a dimenzování návrhových parametrů vodních

Získané způsobilosti

Pochopení základních fyzikálních a hydraulických principů z oblasti vodního hospodářství. Schopnost aplikace získaných poznatků na konkrétní úlohy z oblasti vodního hospodářství. Základy hydraulického řešení vodních děl, posuzování jejich kapacity a dimenzování návrhových parametrů.

Literatura

Havlík V., Marešová, I. Hydraulika 11 (příklady), vydavatelství ČVUT, Praha, 2001. Praha, 2001. Kolář, V., Patočka C., Bém J. Hydraulika, SNTL, Praha, 1983. Praha, 1983. Havlík V., Marešová, I. Hydraulika 10 (příklady), vydavatelství ČVUT, Praha, 2001. Praha, 2001. Havlík V., Marešová, I. Hydraulika 20 (příklady), vydavatelství ČVUT, Praha, 2001. Praha, 2001.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu: samostatné zpracování tří úlohCharakter zkoušky: písemný test + ústní pohovor

Garant

Ing. Martin David

Vyučující

Ing. Martin DavidIng. Martin David