Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jímání a úprava pitné vody (KTEV / 1JUVO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEV / 1JUVO - Jímání a úprava pitné vody, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

OBSAH PŘEDNÁŠEK:1. Zdroje vod, rozdíly v chemickém a mikrobiologickém složeníVýskyt a oběh vody na Zemi, fyzikální a chemické vlastnosti vody, tuhnutí, tání, odpařováníkondenzace, tlak páry a teplota varu, tvrdost vody - stanovování celkové tvrdosti,hodnota pH, výroba a distribuce pitné vody, výpočet potřeby vody.2. Podzemní a povrchové vody, prameny, jímací objekty a artézské studnyPrůzkum a vyhledávání podzemní vody, druhy podzemních vod, minerální vody, prameny, výtok, výron, vývěr, artézské prameny, ochrana zdrojů podzemní vody, propustnost horninového prostředí, artézská studna, druhy studní, rozdělení povrchové vody pro vodárenské účely, jímací zářezy, rozvodné vodovodní sítě.3. Základní postupy úpravy vod, technologická zařízení úpraven, jejich provoz a údržbaÚprava pitné vody, vznik vodního kamene, vápenaté usazeniny v potrubí a přístrojích,stabilizace tvrdosti-dávkování, fyzikální úprava pitné vody, změkčování, odsolování,osmóza, ochrana potrubí proti korozi, prostředky pro úpravu vody,údržba, metody oprav arekonstrukcí vodovodních sítí, druhy zařízení pro úpravu vody.4. Rizika letního a zimního provozu - kontrola kvality surové a pitné vodyOchrana potrubí před teplem, zásobování vodou ve výškových budovách - hydroforovástanice, nezámrzné hloubky, uložení potrubí, materiál a izolace u rozvodů pitné vody,uvedení zařízení pitné vody do provozu - zkouška těsnosti, zásobování vodou z vlastníchzdrojů, automatické tlakové stanice, protipožární zařízení - suché a mokré rozvodypožární vody, péče o jímací objekty podzemní vody, ochranná pásma, dezinfekce vody,čištění a dezinfekce objektů, kontrola kvality vody, osobní ochranné pracovní pomůcky,mycí, čistící a dezinfekční prostředky pro úpravu vody, hygiena práce, bezpečnost práce.OBSAH SEMINÁŘŮ:1. Příklady výpočtů k jednotlivým tématům2. Písemné testy zaměřené na znalost teorie a výpočtů

Získané způsobilosti

Výskyt a oběh vody na Zemi, podzemí a povrchové vody, prameny, druhy studní, využití fyzikálních a chemických procesů při úpravě vody, využití vodních zdrojů, kontrola kvality surové a pitné vody, provoz a údržba vodárenských zařízení, hydrodynamické výpočty.

Literatura

Šila Jan a kol. Všeobecná hydrologie, Univerzita Karlova Praha Karolinum, Praha 1992. Praha, 1992. Nestle Hans a kol. Příručka zdravotně technických instalací, Europa-Sobotáles cz., Praha 2003. Praha, 2003. Novák Josef a kol. Příručka provozovatele vodovodní sítě, SOVAK, Praha 2003. Praha, 2003.

Požadavky

Požadavek na zápočet: test a vzorně vedený sešitPožadavek na zkoušku: ústní zkouška

Garant

Ing. Josef Lébr, Ph.D.

Vyučující

Ing. Josef Lébr, Ph.D.Ing. Josef Lébr, Ph.D.