Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Provoz vodohospodářských děl (KTEV / 1PRVD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEV / 1PRVD - Provoz vodohospodářských děl, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu je popis všech forem provozování a údržby komplexu vodohospodářských děl, jako jsou například vodní toky, jezy, přehrady, vodní elektrárny, vodní dopravní cesty, čistírny odpadních vod a úpravny vody.V úvodu předmětu je obecné seznámení s problematikou vodního hospodářství a provozováním vodních děl v ČR. Jsou popsány provozní postupy při povodních, suchu, námraze, znečištění toku a poruchách vodních děl.Dále je popsán způsob provozování jednotlivých typů vodních děl, a jsou uvedeny základní dokumenty pro provoz vodních děl, jako jsou manipulační a provozní řády, povodňový plán, havarijní plán, technicko bezpečností dohled, plán oprav, plán investic, plán cyklické údržby, monitoring, telematický systém a plány oblastí povodí v následujícím členění :Podmínky pro provoz vodohospodářských dělRozvodnice povodíPrůtoky, srážky, bilance vody Jakost povrchovýchNakládání s vodami - odběry vod povrchových a podzemních, vypouštění odpadních vodZdroje znečištěníStav správy vodního hospodářství Správa významných vodních toku - státní podniky Povodí Správa drobných toků ZVHS - rozpočtové organizace Správa drobných toků Lesy ČR - státní podnikVodovody a kanalizaceRybářství a rybníkářstvíProblematika a podmínky správy, provozu, údržby a oprav vodohospodářských děl ČRPožadavky na spolehlivost provozu vodohospodářských děl Vodních tokůVodních kanálů Nádrží a jezových zdržíPřehrad Jezů Vodních elektráren Vodních dopravních cest a plavebních objektů Vodohospodářský výzkum záplavového územíProvoz, údržba a opravy vodohospodářských děl Technicko bezpečnostní dohled Údržba Plány cyklické údržby Opravy, rekonstrukce, investice Plány oprav a údržby Provozní řády Manipulační řády VD Povodňové plányHavarijní plány a aktuální jakost vody Zimní provoz Telematický systém Provoz vodohospodářských soustav, monitoring Provozní, evidenční, majetkoprávní a ekonomiká agenda

Získané způsobilosti

Teoretické znalosti na úrovni vysokoškolského vzdělání

Literatura

Kratochvíl, Votruba. Provoz a rekonstrukce vodních staveb. SNTL Praha, 1965. Broža, Handl, Patera. Provoz vodních děl. FSV ČVUT Praha, 1993. Novák J. Příručka provozovatele stokové sítě. Novák J. Příručka provozovatele vodovodní sítě. Zídek J. Učební texty, Hydrologie, hydrodynamika v provozu vod. děl - IIl. díl. Zídek J. Učební texty, Provoz vodohospodářských děl - I. díl - Úvod do předmětu, 1/2008. 2008. Zídek J. Učební texty, Provoz vodohospodářských děl - II. díl, 1/2008. Kos Z., Říha J. Vodní hospodářství 10. ČVUT Praha, 2000. Broža V., Kazda I., Patera A., Přenosilová E. Vodohospodářské stavby. 1999 ČVUT Praha, 1993. ISBN 80-01-01021-X.ČSN 75 0129. Vodní hospodářství. Názvosloví vodních cest. Gabriel, Grandtner, Průcha, Výbora. Jezy. Čábelka, Kunštátský. Jezy. Broža V., Čábelka J., Votruba V. Nádrže, jezy a přehrady, SNTL, Praha. Praha. Povodí Labe, státní podnik - základní údaje ,červen 2006. 2006. Povodňový plán státního podniku Povodí Labe, závodu Dolní Labe, 2007. 2007. Zídek J. Protipovodňová opatření v Ústeckém kraji, 2006. 2006. Čábelka J. Vnitrozemské vodní cesty. Voda v České republice, MZe ČR. Konsult Praha, 2006. Vobruba a kol. Vodohospodářské soustavy. 1979. Zídek J. Zlepšení plavebních podmínek na Labi, 2006. 2006. TNV 75 2303 Jezy a stupně Kategorie: Normy vodního hospodářství TNV.

Požadavky

Rozšířené znalosti v oblasti vodního hospodářství

Garant

Ing. Jindřich Zídek

Vyučující

Ing. Petr VítIng. Jindřich ZídekIng. Petr VítIng. Jindřich Zídek