Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy stavební mechaniky (KTEV / 1STME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEV / 1STME - Základy stavební mechaniky, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Geometrie sil: axiom o rovnováze sil, axiom o rovnoběžníku sil, věta o komutativnosti sil.Rovinný svazek sil: výslednice svazku, podmínky rovnováhy, úlohy rovnováhy a ekvivalence..Statický moment síly: moment síly k bodu, moment síly k ose, dvojice sil, moment dvojice sil k ose, redukce síly k bodu.Obecná soustava sil v rovině: výsledný účinek síly, podmínky rovnováhy, rovnoběžné síly v rovině2. Statika hmotných objektů: statika hmotného bodu, statika tuhé desky, statika tuhého tělesa, statika složené soustavy.Vnitřní síly prutu: přímý prut, přímé nosníky, lomené nosníky, složené soustavy.3. Rovinné příhradové soustavy: metoda bodů styčných, zjednodušená metoda bodů styčných, průsečná metoda.4. Průřezové charakteristiky rovinných obrazců: těžiště složených obrazců, momenty setrvačnosti, elipsa setrvačnosti.Analýza prutu: Bernoulli-Navierova hypotéza, prostý ohyb, šikmý ohyb, excentrický tah - tlak, smykové napětí za ohybu.5. Princip virtuálních prací: virtuální práce, princip virtuálních přemístění, princip virtuálních sil.Přetvoření prutového elementu: přetvoření vlivem normálových sil a ohybových momentů, přetvoření vlivem oteplení konstrukce.6. Staticky neurčité konstrukce: princip silové metody, princip deformační metodyVýstupy z učeníZnalostiStudent zná:- definice goniometrických funkcí a jejich použití- způsob řešení soustavy rovnic- Pthagorovu větu a její použití- derivaci a mintegraci polynomické funkce- postup řešení extrému funkceDovednostiStudent umí:- použít základní axiomy (axiom o rovnováze sil, axiom o rovnoběžníku sil) při práci se silami- řešit úlohy rovnováhy a ekvivalence pro soustavy sil v rovině- určit reakce jednoduchých i složených staticky určitých konstrukcí v rovině- u staticky určitých konstrukcí umí vypočítat vnitřní síly v bodě i vykreslit jejich průběh po konstrukci- u staticky určitých příhradových konstrukcí dokáže vypočítat osové síly v prutech zjednodušenou metodou bodů styčných i metodou průsečnou- spočítat polohu těžiště, statické momenty, momenty setrvačnosti a poloměry elipsy setrvačnosti složených průřezů- elipsu setrvačnosti dokáže vykreslit do průřezu- spočítat velikost normálového napětí a vykreslit jeho průběh v průřezu prutu od normálové síly, posouvajících sil a ohybových momentů- spočítat velikost smykového napětí za ohybu a vykreslit jeho průběh v určeném průřezu- vysvětlit princip virtuálních sil a použít jej pro výpočet přetvoření staticky určitých konstrukcí- dokáže popsat principy řešení staticky neurčitých konstrukcí silovou i deformační metodou

Získané způsobilosti

Student:- umí použít základní axiomy (axiom o rovnováze sil, axiom o rovnoběžníku sil) při práci se silami- umí řešit úlohy rovnováhy a ekvivalence pro soustavy sil v rovině- umí určit reakce jednoduchých i složených staticky určitých konstrukcí v rovině- u staticky určitých konstrukcí umí vypočítat vnitřní síly v bodě i vykreslit jejich průběh po konstrukci- u staticky určitých příhradových konstrukcí dokáže vypočítat osové síly v prutech zjednodušenou metodou bodů styčných i metodou průsečnou - umí spočítat polohu těžiště, statické momenty, momenty setrvačnosti a poloměry elipsy setrvačnosti složených průřezů- elipsu setrvačnosti dokáže vykreslit do průřezu- umí spočítat velikost normálového napětí a vykreslit jeho průběh v průřezu prutu od normálové síly, posouvajících sil a ohybových momentů- Umí spočítat velikost smykového napětí za ohybu a vykreslit jeho průběh v určeném průřezu- umí vysvětlit princip virtuálních sil a použít jej pro výpočet přetvoření staticky určitých konstrukcí- dokáže popsat principy řešení staticky neurčitých konstrukcí silovou i deformační metodou

Literatura

Šejnoha, Bittnarová. Pružnost a pevnost 10. Kufner, Kuklík. Stavební mechanika 10, Fakulta stavební, dotisk 2. vydání, únor 2002. 2002. Kufner, Kuklík. Stavební mechanika 20, Fakulta stavební, 2. vydání, duben 2001. 2001. Kufner, Kuklík. Stavební mechanika 30, Fakulta stavební, dotisk 1. vydání, leden 2003. 2003. Rektorys K. Přehled užité matematiky, STNL, Praha.

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu: správně a včas vypracované domácí úlohy, získání alespoň 12 bodů (z 30 možných) z testů.Zkouška: Probíhá písemnou formou. Je celkem 10 příkladů a otázek, každá za 7 bodů. Získané body se sčítají s body z testů. (celkem lze tedy získat 100 bodů)Hodnocení: 0 až 49 bodů ..... 4,50 až 70 bodů ... 3,70 až 85 bodů ... 2, 85 až 100 bodů ..1.

Garant

Ing. Martin Válek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin DavidIng. Martin Válek, Ph.D.Ing. Martin DavidIng. Martin Válek, Ph.D.