Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vodní toky a vodní cesty (KTEV / 1VOTC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEV / 1VOTC - Vodní toky a vodní cesty, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Způsoby úprav toků. Návrh úpravy koryta vodního toku.2. Soustřeďovací stavby. Úpravy toků v intravilánu.3. Plavidla a plavba na vodních cestách. Splavňování toků.4. Koncepční a dispoziční řešení zdymadel.5. Vnitrozemské průplavy.6. Plavební komory - účel a funkce. Druhy a typy plavebních komor.7. Volba typu a rozměrů plavební komory.8. Vrata plavebních komor - hlavní typy. Konstrukční řešení plavebních komor.9. Hydraulické řešení plavebních komor.10. Lodní zdvihadla - účel a funkce. Druhy a typy lodních zdvihadel.11. Vzdouvací žlaby.12. Přístavy a překladiště - účel a funkce.13. Typy přístavů, překládací zařízení.14. Historické souvislosti soustavy vodních děl Gabčíkovo-Nagymaros od počátku výstavby až po dokončení VD Gabčíkovo.Výstupy z učeníZnalostiStudent zná-návrhové parametry vodních toků a vodních cest-objekty na vodních cestách a jejich konstrukční, statické a hydraulické řešení- hydrauliku, vodní stavby a mechaniku zemin- zásady a způsob úprav vodních toků- ekologické aspekty vodních cestDovednostiStudent umí- popsat úpravy toků, koryt vodního toku, soustřeďovací stavby a úpravy toků v intravilánu- posat plavidla a plavbu na vodních tocích, zařízení pro překonání spádu na vodních cestách- popsat dispoziční řešení o objekty plavebních stupňů-se orientovat ve správě, provozu a údržbě vodních toků.

Získané způsobilosti

Znalost návrhových parametrů vodních toků a vodních cest. Přehled o objektech na vodních cestách a jejich konstrukčním, statickém a hydraulickém řešení. Prohloubení znalostí z hydrauliky, hydrologie, vodních staveb a mechaniky zemin.

Literatura

Medřický V. Hydrotechnické stavby 2 - Vodní cesty, Vydavatelství ČVUT, Praha, 2006. Praha, 2006. Gabriel P., Medřický V. Navrhování plavebních stupňů, Vydavatelství ČVUT, Praha, 1988. Praha, 1988. Broža V., Kazda I., Patera A., Přenosilová E. Vodohospodářské stavby, ČVUT, Praha, 2006. Praha, 2006. Gabriel P. Vodní cesty, Vydavatelství ČVUT, Praha, 1997. Praha, 1997. Gabriel P., Grandtner T., Průcha M., Výbora P. Jezy, SNTL, Praha, 1989. Praha, 1989. Čábelka. Vodní cesty a plavba, SNTL, Praha, 1976. Praha, 1976. Holata M. a kol. Využití vodní energie, SNTL, Praha, 1976. Praha, 1976.

Požadavky

Účast na přednáškách (zdroj méně dostupných audiovizuálních informací) a cvičeních, samostudium doporučených pramenů (literatura, časopisy, webové stránky).Znalosti hydrauliky, hydrologie, stavební mechaniky a mechaniky zemin.Písemná zkouška.

Garant

Ing. Martin David

Vyučující

Ing. Martin DavidIng. Martin David