Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza sedimentárních záznamů (KTEV / 2ASZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEV / 2ASZ - Analýza sedimentárních záznamů, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. ÚvodDůvody snah rekonstruovat změny prostředí v minulosti. Přehled vědních oborů, které je třeba integrovat pro tento úkol. Základní omezení při tvorbě rekonstrukcí. Problémy extrapolace současných poznatků do budoucnosti.2. Tradiční metody a proč už nestačíAnalýzy založené na paleontologii a limity jejich použití díky neznalosti nároků vymřelých druhů. Tradiční metody sedimentologie a problémy interpretací spojené se změnami po uložení sedimentu. Omezení díky nedostatkům mezioborové komunikace. Současná globální environmentální změna a nutnost jejího pochopení jako motor dalšího poznání.3. Přehled environmentálních změn v minulostiZměny dané změnami postavení kontinentů (desítky až stovky miliónů let)Cykly ledových dob v posledních miliónech let (desítky až stovky tisíciletí)Rychlé změny (staletí až tisíciletí)Hromadná vymírání druhů v geologické minulosti (tzv. vymírací eventy)Změny prostředí působením člověka na místní a globální úrovniMechanismy zápisu těchto změn do sedimentárního záznamu4. Proxy metody v analýze sedimentůMetody, které zastupují přímé "měření" paleoprostředí, založené na geochemické analýze a moderních environmentálních analytických metodách. Způsoby jejich "kalibrace".Příklady přínosu chemickoanalytických metod: prvková analýza, chromatografické metody, spektrální metody.5. Přehled sedimentárních archívů minulostiPevninské sedimenty: pánevní výplně, jezerní sedimenty, sprašopůdní profily, rašeliny, záznamy minulosti na kontinentech a v regionechMořské sedimentyLedovce: globální planetární záznamy teploty a srážekAnorganická proxy paleoprostředí: analýza minerálního a prvkového složení a příklady jejich vysvětleníOrganická proxy paleoprostředí: biomarkery - molekuly se vztahem k organismům, mikrofosílie - pyl, stabilní schránky nebo jiné součásti organismů6. Regionální archívy průmyslové kontaminaceSedimentární záznamy kontaminace prostředí těžkými kovy, perzistentními organickými polutanty a dalšími chemickými látkami. Datování sedimentárních archívů z posledních tisíciletí. Ukázky přehledu změn imisí Pb v Evropě v posledním tisíciletí.7. Nejednoznačnosti sedimentárních archívůExistence vždy několika možných vysvětlení změn v sedimentárních archívech. Propojenost složek globálního a regionálního prostředí. Rizika předpovědi budoucnosti ze znalosti přítomnosti a minulosti.Příklady čtení sedimentárních záznamůSoučástí přednášky jsou referáty, které budou připravovat studenti podle článků ve vědeckých časopisech podle výběru studenta. Příklady témat:Chromatografická analýza biomarkerů v sedimentech, např. fotosyntetických barviv a dalších organických molekul.Analýza historického a současného vývoje imisí během industrializace ve střední Evropě a České republice v rašeliništích a jezerech.

Požadavky

Absolvování předmětu 1ZACH, případně kurzu analytické chemie stejné nebo vyšší úrovně na VŠ, případně prokázání znalostí a dovedností odpovídajících minimálně úrovni 1ZACH.

Garant

RNDr. Tomáš Matys Grygar, CSc.