Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilé spektrální metody (KTEV / 2SPME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTEV / 2SPME - Pokročilé spektrální metody, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přehled spektroskopických technik pro prvkovou analýzu.2. Princip vzniku optických atomových absorpčních a emisních spekter, princip hmotnostních atomových spekter.3. Atomová absorpční spektrometrie: přístroje, zdroje záření, atomizátory, monochromatizace a detekce záření, korekce pozadí, nespektrální a spektrální interference, korekce a eliminace interferencí, kalibracepříklady analytických metod.4. Optická emisní spektrometrie v indukčně vázaném plazmatu: princip, zavádění vzorku, monochromatizace a detekce záření, typy spektrometrů, měření signálu, korekce pozadí, spektrální a nespektrální interference, eliminace a korekce interferencí, optimalizace měření a diagnostika, příklady analytických metod.5. Hmotnostní spektrometrie v indukčně vázaném plazmatu: princip, konstrukce hmotnostních spektrometrů, spektrální a nespektrální interfernce a jejich korekce a eliminace, kalibrace, optimalizace měření, příklady analytických metod, použití ICP-MS jako detektoru pro speciační analýzu.

Získané způsobilosti

Student ovládá teoretické principy a instrumentaci atomové absorpční spektrometrie, optické emisní spektrometrie v indukčně vázaném plazmatu a hmotnostní spektrometrie v indukčně vázaném plazmatu a dokáže je aplikovat v oblasti ochrany životního prostředí.

Literatura

1. Komárek J. Atomová absorpční spektrometrie, Brno, Masarykova univerzita, 2000, ISBN 80-210-2500-X. 2. Dočekal B. a kol. Atomová absorpční spektrometrie, Český Těšín, 2 Theta, 1997. 3.Otruba V. (Ed.) a kol. 4. kurz ICP spektrometrie, Brno, Spektroskopická společnost Jana Marka Marci, 2009, ISBN 80-903732-4-0. 4.Otruba V. (Ed.) a kol. 5. kurz ICP spektrometrie, Brno, Spektroskopická společnost Jana Marka Marci, 2009, ISBN 978-80-903732-8-0. 1.Welz B., Sperling. Atomabsorptionsspektrometrie, Weinheim, Wiley - VCH, 1997. 3.Nelms S. M. Inductively coupled plasma mass spectrometry handbook, Oxford, Blackwell Publishing, 2005, ISBN 1-4051-0916-5. 2.Montaser A., Golightly D. W. Inductively coupled plasmas in analytical atomic spectrometry, Hoboken, N. J., Wiley - VCH, 1992, ISBN 0-471-18811-5.

Požadavky

Absolvování předmětu 1ZACH, případně kurzu analytické chemie stejné nebo vyšší úrovně na VŠ, případně prokázání znalostí a dovedností odpovídajících minimálně úrovni 1ZACH.

Garant

prof. RNDr. Viktor Kanický, DrSc.