Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biomechanika (KFE / BMK5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / BMK5 - Biomechanika, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. konzultace:Úvod do biomechaniky. Měření a vyjadřování pohybu, základy kinematického popisu (hmotného bodu, tuhého tělesa a soustavy těles, pohybu člověka). Základy dynamického popisu pohybu (síla a moment síly, podmínky rovnováhy, těžiště, geometrie hmot lidského těla, páky v pohybovém aparátu člověka.2. konzultace:Newtonovy zákony, hybnost a moment, kinematické dvojice a řetězce, energetické aspekty pohybu, tření a odpor prostředí, pohyb v neinerciální soustavě, setrvačné síly a jejich využití v medicíně).Samostudium:Mechanika poddajných těles, pružnost (Hookův zákon). Architektura a mechanické vlastnosti kostí (Wolfův zákon, princip maximální pevnosti při minimu materiálu) a svalů, silové a rychlostní charakteristiky (Hillova rovnice), struktura a mechanické chování chrupavky. Mechanika tekutin (tlak a tlaková síla, Pascalův zákon, rovnice kontinuity, Bernoullivova rovnice, viskozita), tokové vlastnosti krve a biomechanika srdečně cévní soustavy a srdečního svalu (zákony Laplaceův a Starlingův zákon).

Získané způsobilosti

Oborové znalosti:Student umí vysvětlit základní mechanické pojmy a zákonitosti, které se uplatňují při pohybu člověka. Ovládá terminologii užívanou v biomechanice.Oborové dovednosti:Student dokáže aplikovat zákonitosti biomechaniky při řízení pohybové činnosti člověka (zejména s ohledem na fyzioterapii) i při používání mechanických a dalších pomůcek.

Literatura

ROSINA, J.a kol. Biofyzika pro studenty zdravotnických oborů.Praha:Grada,2006.232s. ISBN 80-247-1383-7.KŘEN, J., JANÍČEK, P., ROSENBERGER, J. Biomechanika. Plzeň: 2001. NAVRÁTIL, L., ROSINA, J. Medicínská biofyzika. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1152-4. VÉLE, F. Kineziologie pro klinickou praxi. Praha : Triton, 2007. 2007. KARAS, V., OTÁHAL, S. Základy biomechaniky pohybového aparátu člověka. Praha UK, 1991. JANURA, M., JANUROVÁ, E. 700+1 otázka z biomechaniky.1.vyd. Olomouc:Univerzita Palackého,2002.107s. ISBN 8024403900.

Požadavky

Aktivní účast na výuce, úspěšné absolvování písemného testu - 80%, ústní zkouška. Písemné zpracování odborného tématu, samostudium doporučené literatury a studijní opory, kontrola formou elektronické a individuální konzultace.

Garant

doc. RNDr. Dušan Novotný, CSc.

Vyučující

Mgr. Zdeněk Čeřovskýdoc. RNDr. Dušan Novotný, CSc.