Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ergonomie (KFE / ENF5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / ENF5 - Ergonomie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Hygiena práce - cíle, metody práce, realizace v praxi.2. Fyzikální, chemické a biologické faktory v pracovním prostředí, jejich vliv na zdraví a prevenci.3. Hodnocení zdravotních rizik, rizikové práce, lékařské preventivní prohlídky.4. Hygiena práce při jednotlivých činnostech v rámci fyzioterapie.5. Fyziologie práce; Fyzická, senzorická, mentální zátěž při práci.6. Ergonomie - cíle, metody práce, ergonomické programy.7. Manipulace s břemeny, ergonomické zásady úpravy pracovních míst.8. Nemoci z DNJZ a jejich prevence.9. Intervenční programy a podpora zdraví na pracovišti.10. Opakování.

Získané způsobilosti

Oborové znalosti:Posluchači ovládají způsoby identifikace faktorů pracovního prostředí a jejich působení na zdraví pracovníků, hodnocení zdravotních rizik, kategorizaci prací, opatření na ochranu zdraví pracovníků. Studenti se ovládají základy fyziologie práce, hodnocení fyzické, senzorické a mentální zátěže při práci a vlivu na zdraví pracovníků, zásady úpravy pracovních míst a přizpůsobování pracovních podmínek fyzickým a psychickým vlastnostem a danostem zaměstnanců. Studenti poznají zaměření ergonomie, zásady správné manipulace s břemeny a preventivní opatření k ochraně pohybového systému a prevenci nemocí z DNJZ a ergonomické zásady úprav pracovních míst a přizpůsobování pracovních podmínek osobám se změněnou pracovní způsobilostí.Oborové dovednosti:Posluchači jsou schopni hodnotit zdravotní rizika při výkonu práce, zejména navrhnout ergonomické programy a vhodná preventivní opatření na ochranu zdraví, zejména při jednotlivých činnostech v rámci fyzioterapie a vhodné uspořádání a úpravy pracovního místa pro osoby s různými handicapy.

Literatura

KIS S. ET AL. Ergonomia. Košice, 1991. Král, M. Ergonomie a její technické využití, Ostrava. 1994. GILBERTOVÁ S., MATOUŠEK, O. Ergonomie. Praha, 2003. CHUNDELA, L. Ergonomie. 1. vyd. Praha, ČVUT, 2001. 171s. ISBN 80-01-02301-X. ISBN 80-01-02301-X.TUČEK, M. a kol. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2136-4.KOLEKTIV AUTORŮ. Manuál prevence v lékařské praxi - díl V. Prevence nepříznivého působení faktorů pracovního prostředí a pracovních procesů. SZÚ Praha. 1998. KOLEKTIV AUTORŮ. Pracovní lékařství, díl I. - III. Praha, 1995. 1995.

Požadavky

75% úspěšnost testu.

Garant

prof. MUDr. Margareta Šulcová, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Margareta Šulcová, CSc.