Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie ergoterapie (KFE / TEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / TEK - Teorie ergoterapie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. týden Historie a základní filosofie oboru ergoterapie, teoretická východiska2. týden Materiální a technické podmínky pro provádění ergoterapie.3. týden Ochrana a bezpečnost při práci v ergoterapii.4. týden Rozbor jednotlivých pracovních činností vhodných pro ergoterapii, fáze ergoterap. procesu5. týden Vyšetření pacienta z hlediska ergoterapie, klasifikace ICF6. týden Kompenzační pomůcky-pro sebeobslužné činnosti, pro lokomoci, pro smyslově postižené7. týden Výchova k soběstačnosti a nezávislosti.8. týden Architektonické bariéry-domácí, pracovní veřejné budovy, komunikace, jejich úprava9. týden Komunikační schopnosti, možnosti komunikačních prostředků v ergoterapii.10. týden Ergoterapie u dlouhodobě nemocných.Témata seminářů:1.-2. týden Základy Bobath konceptu při nácviku soběstačnosti klienta3.-4. týden Rozbor činností zaměřených na rozsah pohybů a sílu svalovou.5.-6. týden Testování úchopu, pomůcky pro úchop7.-8. týden Seznámení s prvky bazální stimulace9.-10. týden Praktická cvičení soběstačnosti a samostatnosti u jednotlivých typů postiženích

Získané způsobilosti

Oborové znalosti: Studenti získají znalosti o zásadách, které pomohou lidem splnit požadavky sociálního, domácího a pracovního prostředí. Seznámí se s metodami postupné léčby k vylepšení fyzických nebo psychických funkcí, s metodami hodnocení funkcí. Uvědomí si důležitost soběstačnosti. Oborové dovednosti:Studenti zvládají práci s ergoterapeutickou dokumentací, dokáží prakticky využít jednotlivé testy využívané v ergoterapii, umí aplikovat základy Bobath konceptu do praxe.

Literatura

JELÍNKOVÁ, J., KRIVOŠÍKOVÁ, M., ŠAJTAROVÁ, L. Ergoterapie. 1.vyd. Praha: Portál 2009. 272 s. ISBN 978-80-7367-583-7. LIPPERTOVÁ-GRŰNEROVÁ, J. Neurorehabilitace.1. vyd. Praha: Galén, 2005. VODÁKOVÁ, J a kol. Speciální a pracovní výchova a ergoterapie. 1.vyd. Praha: UK Praha, 2003. 90 s. ISBN 80-7290-113-3. JANKOVSK , J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. 2.vyd.doplněné. Praha: Triton, 2006. 168 s. ISBN80-7254-730-5. VOTAVA, J. Ucelená rehabilitace osob se zdravotním postižením. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2005. 207 s. 2005. ISBN 80-246-0708-5.VOTAVA a kol. Ucelená rehabilitace osob se zdravotním postižením. 168 str., skripta, Karolina, 2003. KRIVOŠÍKOVÁ, M. Úvod do ergoterapie. 1. vyd. Praha: Grada, 2011. 368 s. ISBN:978-80-247-2699-1. HAGEDORN, R. Foundation for OT practice. Churchil Livingstone. London. 1997.

Požadavky

Aktivní účast na výuce. Ústní zkouška z tématických okruhů sylabu. Demonstrace úkonů soběstačnosti a samostatnosti u jednotlivých typů postiženích dle zadání vyučujícího.Průbežné sledování činnosti organizace ČAE.Účast na odborných konferencích oboru ergoterapie. Samostudium doporučené literatury a studijní opory. Možnost elektronické a individuální konzultace.Aktivní účast na výuce. Ústní zkouška z tématických okruhů sylabu. Demonstrace úkonů soběstačnosti a samostatnosti u jednotlivých typů postiženích dle zadání vyučujícího.

Garant

doc. MUDr. Jiří Votava, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jiří Votava, CSc.Mgr. Lucie DončevováMgr. Petra Pecharová