Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biofyzika (KOPA / BFVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / BFVK - Biofyzika, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. konzultace:Úvod do biofyziky, stavba hmoty, interakce, jevy na rozhraní dvou prostředí, transportní jevy, přeměna energie v organizmu. Teplo a teplota, biofyzikální aspekty regulace teploty, využití tepla a chladu v terapii. Základy akustiky, zvuk a ultrazvuk a jejich šíření, hluk a audiometrie, využití v2. konzultace:Optika, biofyzika vidění, šíření světla a základy optického zobrazení, přístroje v lékařství využívající optické metody. Elektromagnetické pole a jeho interakce s organismem, magnetoterapie. Ionizující záření v lékařství, rentgenové záření, rentgenová počítačová tomografie, radioterapie. Laser. Magnetická rezonance.Samostudiumlékařství. Biologické membrány, klidový a akční membránový potenciál, elektrický proud, činnostní potenciály. Fyzikální základy dýchání, krevní oběh a krevní tlak. Elektromagnetické pole a jeho interakce s organismem, magnetoterapie. Ionizující záření v lékařství, rentgenové záření, rentgenová počítačová tomografie, radioterapie. Laser. Magnetická rezonance.

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní terminologii, poznatky a podstatu biofyzikálních procesů v lidském organismu. Student dokáže z hlediska biofyziky vysvětlit vybrané procesy probíhající v lidském organismu a popsat principy funkce fyzikálních přístrojů, se kterými bude přicházet do kontaktu v klinické praxi.

Literatura

ROSINA, J.a kol. Biofyzika pro studenty zdravotnických oborů.Praha:Grada,2006.232s. ISBN 80-247-1383-7.NAVRÁTIL, L., ROSINA,J., aj. Medicínská biofyzika, Grada Publishing, a.s, 2005. 2005. HÁJEK, JERONÝM. Antropomotorika Praha:UKPF.2001,95s. ISBN 8072900633.

Požadavky

Aktivní účast na výuce, úspěšné absolvování písemného testu - 80%. Písemné zpracování odborného tématu, samostudium doporučené literatury a studijní opory, kontrola formou elektronické a individuální konzultace.Zápočet: kontrolní testyZkouška: ústní

Garant

doc. RNDr. Dušan Novotný, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Dušan Novotný, CSc.