Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Embryologie (KOPA / EMBPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / EMBPK - Embryologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. konzultace:Obor embryologie, jeho koncepce, cíle a poslání. Vývoj pohlavních buněk. Ženská pohlavní buňka - oocyt. Mužská pohlavní buňka - spermie. Oplození, etapy vývoje oplozeného vejce. Preimplantační období. Blastogeneze, blastocysta, zárodečné listy, zárodečný terčík. Nidace. Placenta, pupečník. Vývoj orgánových systémů - vývoj skeletu, svalové soustavy, trávicího a dýchacího systému. Vývoj močového a pohlavního ústrojí, kardiovaskulárního ústrojí, nervového systému, smyslových orgánů a kůže. Možnosti sledování vývoje embrya a plodu. UZV v graviditě. Oligohydramnion, polyhydramnion. IUGR.Samostudium:Ektoderm, entoderm, mezoderm. Embryogeneze. Výživa oplozeného vejce. Žloutkový váček. Plodové obaly - jejich vývoj, stavba a funkce. Krevní oběh plodu. Změny krevního oběhu po porodu. Možné VVV srdce a velkých cév. Teratogeny, léky v těhotenství, škodliviny v těhotenství a jejich vliv na vývoj embrya a plodu. Ukončení těhotenství - legislativa, žádost, indikace.Malformace a anomálie, dělení. VVV neslučitelné se životem.Oborové znalosti:Student rozumí základním pojmům oboruStudent popíše morfologii oocytu a spermie.Student chápe zákonitosti oplození, blastogeneze a embryogeneze.Student charakterizuje placentu, pupečník a plodové obaly.Oborové dovednosti:Student v klinické praxi používá odbornou terminologiiStudent vysvětlí ženě důležitost prenatálních kontrol, především skríningových vyšetření zaměřených na detekci VVVStudent edukuje těhotné a kojící ženy o nevhodnosti užívání léků a dalších látek, majících vliv na plod.

Získané způsobilosti

Studenti zvládnoutzákladní pojmy z embryologie, pochopit embryonální a fetální vývoj, placenta, pochopit znalosti o vícečetném těhotenství, získání znalostí o vývoji jednotlivých orgánových systémů, získání znalostí o vývojových anomáliích a vadách

Literatura

VACEK, Z. Embryologie. Praha: Grada Publishing, 2006. 2006. ISBN 80-247-1267-9.MALÍNSKÝ, J., LICHNOVSKÝ, V. Embryologie v obrazech. 3. vyd. Olomouc: UP, 2006. 2006. ISBN 80-244-127-3-X.SADLER, T., W. Langmanova lékařská embryologie. ČERNÝ, D. Lidské embryo z perspektivy bioetiky. Praha: Wolters Kluwer. ROZTOČIL, A. et al. Porodnictví. Brno: IDVPZ, 2001. 2001. ISBN 80-7013-339-2.ZWINGER, A. et al. Porodnictví. Praha: Galén, 2004. 2004. ISBN 80-7262-257-9.MALÍNSKÝ, J., LICHNOVSKÝ, V. Přehled embryologie člověka v obrazech. Olomouc: UP Olomouc, 2008. ROZTOČIL, A. ET AL. Vyšetřovací metody v porodnictví a gynekologii, 1. vyd., Brno: IDV PZ, 1998. ISBN 80-7013-255-8.OTOVÁ, B. Základy biologie a genetika. Praha: Karolinum, 2006. 2006. ISBN 80-2461-100-7.JONAS, R. Zázračná cesta na svět. Bratislava: Slovart, 2001. 2001. ISBN 80-7209-354-1.

Požadavky

Kontrolní testy. Kontrola formou elektronické a individuální konzultace. Samostudium doporučené literatury a studijních opor. Ústní zkouška.

Garant

prof. MUDr. Jan Evangelista Jirásek, DrSc.

Vyučující

prof. MUDr. Jan Evangelista Jirásek, DrSc.