Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika a pojišťovnictví (KOPA / EPPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / EPPK - Ekonomika a pojišťovnictví, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. konzultace:Systém zdravotního a sociálního pojištění v České republiceFinancování zdravotní péče, mechanismy úhrady, úhradová vyhláška.Ekonomika zdravotnické instituce, typické výnosy a náklady nemocnicEfektivita poskytování zdravotní péče, nakupované zdravotní službySamostudium:Zdravotnické systémy a financování zdravotní péčeZdravotnické instituce a zdravotničtí pracovníci ve vztahu ke struktuře a osobním nákladůmDaňový systém ČR, daňová evidence, základní účetní výkazy, založení nestátního zdravotnického zařízení

Získané způsobilosti

Oborové znalosti:Student zná systémy zdravotní péče, historický vývoj a základní charakteristiky. V oblasti financování zdravotní péče se orientuje v základních úhradových mechanismech, zná aktuální vyhlášku, upravující podmínky financování ZP a základní oblasti financování dle zákona o Veřejném zdravotním pojištění. Orientuje se ve vzájemné vazbě financování zdravotní péče a systému zdravotního a sociálního pojištění, zná historický vývoj obou druhů pojištění i podmínky výběru pojistného, stejně jako druhy dávek pojištění sociálního. V ekonomice zdravotnické instituce zná jednotlivé skupiny výnosů a nákladů i jejich objemové zastoupení v celkových výnosech a nákladech zdravotnické instituce. Zná mechanismy výpočtu výhodnosti nakupované zdravotní služby. Orientuje se v jednotlivých skupinách zdravotnických pracovníků, jejich struktuře a ve struktuře a výši osobních nákladů. Má základní povědomí o daňovém systému ČR, nezbytném výkaznictví v prostředí daňové evidence a účetních nástrojích.Oborové dovednosti:Student dokáže rozlišit jednotlivé zdravotnické systémy dle základních charakteristik. Je schopen vypočíst výši povinných odvodů na zdravotní a sociální pojištění a v závislosti na tom vypočítat celkové náklady zaměstnavatele na pracovní sílu i čistou mzdu zaměstnance. Dokáže vyčíslit daň z přidané hodnoty i celkové náklady na hmotné i nehmotné prostředky, dokáže rozlišit mezi dlouhodobým hmotným a nehmotným majetkem, zařadí obvyklé prostředky dlouhodobé spotřeby do jednotlivých odpisových sazeb a dokáže spočítat výši odpisů na základě typických charakteristik. Při posuzování výhodnosti nákupu zdravotní služby dokáže porovnat cenu nabízenou s náklady vynaloženými v souvislosti se zajištěním služby vlastními prostředky a silami.

Literatura

Gladkij, I. Management ve zdravotnictví. 1.vyd. Brno: Computer Press, 2003. 380 s. ISBN 80-7226-996-8. 2003. GLADKIJ, I. Úvod do zdravotní politiky, ekonomiky a sociologie zdravotnictví. Olomouc: Lékařská fakulta Univerzity Palackého, 2000. 177s. ISBN 80-244-0176-2. KOMENDA, S. Nástroje objektivního manažerského rozhodování. Olomouc. Filozofická fakulta Univerzity Palackého, 1999. ISBN 80-7067-986-7.GLADKIJ, I. STRNAD, I. Zdravotní politika, zdraví, zdravotnictví. Olomouc. Lékařská fakulta Univerzity Palackého, 2002. ISBN 80-244-0500-8.

Požadavky

100 % účast na konzultacích, seminární práce, samostudium.

Garant

Mgr. Lenka Kalábová

Vyučující

Mgr. Lenka Kalábová