Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika v ošetřovatelství (KOPA / ETOQ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / ETOQ - Etika v ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět etiky, základní pojmy, etické směryVýznam předmětu etika pro práci sestry, zdravotnickáetika, lékařská etika, etika v ošetřovatelství, etickékodexy v práci sestryEvropská charta práv a svobodMezinárodní pravidla pro chování sestry z roku 1964,základní úkoly sestry (ICN 1973), etické normy vošetřovatelském povolání z roku 1991Práva pacientů, Charta práv hospitalizovaných dětí,Deklarace práv duševně postižených a další specializovanékodexy.Etické zásady výzkumu v medicíně, etické problémyumírání a smrti.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s etickými otázkami vykonávání ošetřovatelské profese, které zahrnují dobrovolnost, spravedlnost, autonomii, pravdomluvnost, věrnost a poctivost. Seznámí se s integrací etických principů do Etického kodexu sester a s etickými dilematy v jednání a chování zdravotnických profesionálů vůči klientům/pacientům.

Literatura

FIŠEROVÁ, I. Etika v ošetřovatelství. Brno: IDV PZ, 1995. HAŠKOVCOVÁ, H. Lékařská etika. 2.vyd. Praha: Galén, 1997. HAŠKOVCOVÁ, H. Manuálek o etice a vstřícném chování pro zdravotní laboranty. 1.vyd. Praha: Galén, 1998. HAŠKOVCOVÁ, H. Manuálek o etice pro zdravotní sestry. 1.vyd. Brno: IDV PZ, 2000. HAŠKOVCOVÁ, H. Práva pacientů. Komentované vydání. Nakl. Aleny Krtilové 1996. KOL. AUTORŮ. Lemon 3. Učební texty pro sestry a porodní asistentky.1.vyd. Brno: IDV PZ, 1996. MANNOVÁ, J.; ŠLAPÁKOVÁ, I. Základy společenských věd. 1.vyd. PC - DIR Spol.s r.o. HAŠKOVCOVÁ, H. Fenomén stáří 1. vyd. Praha: Panorama, 1996. Praha: Panorama, 1990. SVATOŠOVÁ, M. Hospice a umění doprovázet. 1.vyd. Praha: Ecco homo, 1995. SVATOŠOVÁ, M. Hospice slovem a obrazem. 1.vyd. Praha: Ecco homo, 1998. BLUMENTHAL-BARBY, K. Kapitoly z thanatologie. Praha: Avicenum, 1997. KÜBEL-ROSS, E. Odpovědi na otázky o smrti a umírání. Praha: Tvorba, 1995. SKOBLÍK, J. Přehled křesťanské etiky. 1.vyd. Praha: Karolinum, 1997. HAŠKOVCOVÁ, H. Rub života, líc smrti. 1.vyd. Praha: Orbis, 1975. SMITHOVÁ, L.:. Smrt, konečná stanice. 1.vyd.Praha: Portál, 1994. HLADÍK, J.:. Společenské vědy v kostce. 1.vyd. Praha: Fragment, 1996. MOODY, R.,A. Život po životě, Úvahy o životě po životě, Světlo po životě. 1.vyd. Praha: Odeon, 1991.

Požadavky

Zápočtové požadavky: seminární práce, kontrolní testy

Garant

Mgr. Jana Chrásková

Vyučující

Mgr. Jana Chrásková