Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Farmakologie (KOPA / FARP5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / FARP5 - Farmakologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. týden: Obecné principy ve farmakologii, léčivo, léčivý přípravek. Farmakodynamika, klinická odpověď na podání léčivého přípravku.2. týden: Farmakokinetika, pohyb léčiva v těle, faktory určující reakci na léčivý přípravek. Vedlejší účinky léčiv, lékové interakce, indikace, kontraindikace.3. týden: Léky ovlivňující nervový systém, hladkou svalovinu, bolest.4. týden: Léky ovlivňující kardiovaskulární systém, diuretika.5. týden: Autakoidy, hormony, hypolipidemika, antiobezitika.6. týden: Léky ovlivňující trávicí a močový trakt, dýchací cesty, hemostatika, antitrombotika.7. týden: Antibiotika, chemoterapeutika, cytostatika.8. týden: Léčiva užívaná při gynekologické léčbě, v těhotenství, při porodu a v šestinedělí.

Získané způsobilosti

Oborové znalosti:Student rozumí zákonitostem destribuce a zůsobům účinku léčiv v lidském organismu. Orientuje se v účincích jednotlivých druhů léčiv a jejich interakcích. Zná základní skupiny léčiv na jednotlivé orgánové systémy. Podrobně se orientuje ve vybraných skupinách léků užívaných v gynekologii a porodnictví.Oborové dovednosti:Student získá dovednost sledování a identifikace nežádoucích účinků léků, je schopen edukovat pacienty o způsobu užívání léčiva a o možných vedlejších účincích. Je schopen realizovat při dodržení všech zásad podávání různých forem léků v klinické praxi.

Literatura

Slíva, J., Votava, M. Farmakologie. Praha: Triton, 2010. Slíva, J., Votava, M. Farmakologie - lékařské repetitorium. Praha: Triton, 2011. Martínková, J. a kol. Farmakologie pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-1356-4.Nejedlá, M. a kol. Klinická propedeutika. Praha: Informatorium, 2010. Vašut, K. a kol. Léčiva v těhotenství. Praha: Press, 2007. Marek, J. a kol. Propedeutika klinické medicíny. Praha: Triton, 2001.

Požadavky

Splnění zápočtového testu na min. 75 %

Garant

MUDr. Blanka Vavřinková, CSc.

Vyučující

MUDr. Blanka Vavřinková, CSc.