Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management v ošetřovatelství (KOPA / MAOX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / MAOX - Management v ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. týden Management, jeho struktura, vznik a vývoj managementu.2. Management kvality ve zdravotnictví. Systémy zdravotní péče a jejich financování.3. Manažerské činnosti a faktory, které ovlivňují jejich kvalitu. Podnik a jeho cíle. Druhy podniků. Náklady, výnosy, hospodářský výsledek. Majetek a zdroje financování. Osobnost manažera. Vrozené a získané předpoklady. Typologie. Management lidských zdrojů.4. Personální management ve zdravotnictví. Marketing. Základní marketingové koncepce. Marketing zdravotních služeb.5. Organizační chování a organizační struktura zdravotnických zařízení. Management kvality ve zdravotnictví.6. Vyhodnocování systému zdravotní péče.Témata cvičení:1. Personální management ve zdravotnictví.2. Marketing zdravotních služeb.3. Zjišťování a měření kvality péče.4. Tvorba standardů pro přímou ošetřovatelskou péči.5. Manažerské nemocniční informační systém.6. Analýza a vyhodnocování systému zdravotní péče.

Získané způsobilosti

Pochopit roli manažera v ošetřovatelství, pochopit základy systémového řízení, naučit se používat metody zjišťování a měření kvality péče, naučit se tvorbě standardů pro přímou ošetřovatelskou péči.

Literatura

GLADKIN, I. a kol. Management ve zdravotnictví. Brno, Computer Press, 2003. ARMSTRONG, M. Jak být ještě lepším manažerem. Praha: Victoria Publishing, 1995. ARMSTRONG, M. Řízení lidských zdrojů. Praha: Grada Publishing, 2001. ISBN 978-80-247-1407-3.

Požadavky

Kontrolní test

Garant

Mgr. Lenka Kalábová

Vyučující

Mgr. Lenka KalábováMgr. Lenka Kalábová