Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie a imunologie (KOPA / MIIV5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / MIIV5 - Mikrobiologie a imunologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. týden: mikrobiologie - definice oboru, klasifikace mikroorganizmů, mikroorganizmy a lidský organizmus2. týden: rozdělení mikroorganizmů, klasifikace bakterií, stavba bakteriální buňky, fyziologie bakteriální buňky, růst a rozmnožování bakterií, patogenita a virulence bakterií3. týden: bakteriální toxiny, antimikrobiální látky, rezistence4. týden: vlastnosti a klasifikace virů, interakce virů a buněk, mechanizmy virových infekce, léčba virových infekcí,5. týden: mykologie, parazitologie, speciální bakteriologie: koky a kokobacily6. týden: aerobní a anaerobní tyčky, enterobakterie, spirochety, chlamydie,7. týden: speciální virologie,8. týden: imunologie- definice oboru: imunitní systém, imunita,9. týden: imunizace, klinická imunologieTémata seminářů:1. týden: odběr vzorků biologického materiálu2. týden: laboratorní mikrobiologická diagnostika, citlivost na antibiotika3. týden: sérologická laboratorní diagnostika4. týden: návštěva mikrobiologické laboratoře5. týden: návštěva imunologické laboratoře6. týden: návštěva mikrobiologické laboratoře7. týden: návštěva imunologické laboratoře8. týden: vypracování a prezentace seminární práce na vybraná témata9. týden: vypracování a prezentace seminární práce na vybraná témata

Získané způsobilosti

Oborové znalosti:Student ovládá základní odbornou terminologii v oboru mikrobiologie a imunologie, umí pojmenovat a zařadit původce nákaz, ovládá podstatu účinků antimikrobiálních látek a vzniku rezistence, pozná funkci a součásti imunitního systému, ovládá podstatu a formy imunizace, pozná klinické projevy změn imunitního systému.Oborové dovednosti:Student je schopen číst a interpretovat odbornou literaturu v oboru mikrobiologie a imunologie aplikovanou na ošetřovatelství, umí odebírat biologický materiál na mikrobiologické a sérologické vyšetření a jeho transport do příslušných laboratoří, je schopen vysvětlit pacientovi správný způsob užívání antimikrobiálních léků s odborným zdůvodněním. Umí vypracovat seminární práci na určené téma z daného oboru.

Literatura

Klaban, V. Ilustrovaný mikrobiologický slovník. Praha: Galén, 2005. ISBN 10-80-7262-341-9.Schindler, J. Mikrobiologie. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-3170-4.

Požadavky

Povinná účast na přednáškách, písemný test (75% úspěšnost), návštěva mikrobiologické a imunologické laboratoře

Garant

prof. MUDr. Margareta Šulcová, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Margareta Šulcová, CSc.