Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multikulturní ošetřovatelství (KOPA / MUOP5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / MUOP5 - Multikulturní ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:1. týden: Základní pojmosloví užívané v souvislosti s multikulturní problematikou2. týden: Národnostní, etnické a kulturní menšiny v ČR, vztahy majority k minoritám v ČR3. týden: Systémy zdravotnické a zdravotní péče o cizince v ČR4. týden: Ošetřovatelský proces v kontextu transkulturního ošetřovatesltví5. týden: Teorie transkulturního ošetřovatelství, využití modelu Leiningerové v praxi6. týden: Specifika edukační činnosti sestry u pacientů odlišné kultury, etnika7. týden: Metody zkoumání v transkulturním ošetřovatelství

Získané způsobilosti

Oborové znalosti:student se orientuje v základním pojmovém aparátu v oblasti multikulturalityzná právní legislativu týkající se cizinců a minorit žijících na území ČRrozumí problematice integrace cizinců a etnických minorit na území ČRmá vědomosti o specifikách chování, prožívání a projevů minorit, cizincůOborové dovednosti:student získá praktické dovednosti v komunikaci s cizinci a členy minoritních skupin obyvatelstva student je schopen vysvětlit teorii Leiningerové v oblasti transkulturního ošetřovatelstvízvládá upravit fáze ošetřovatelského procesu v kontextu transkulturního ošetřovatelství získá dovednosti ve specifické edukaci minorit, cizinců, zná a dokáže provést základní ošetřovatelský průzkum mezi minoritami, cizinci.

Literatura

PRŮCHA, J. Interkulturní psychologie. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-885-6.IVANOVÁ,K., aj. Multikulturní ošetřovatelství I. Praha: Grada Publishing, 2005, 248 s. 2005. ISBN 80-247-1212-1.ŠPIRUDOVÁ, L., BURSOVÁ, J., TOMANOVÁ, D., PRUCHOVÁ, E. Multikulturní ošetřovatelství ve vzdělávacím procesu na SZŠ a VZŠ. Olomouc: PF a LF, 2002. TOMANOVÁ, D., BURSOVÁ, J. Překonávání komunikačních a kulturních bariér při péči o pacienty odlišných etnik a kultur, Olomouc, LF UP Olomouc, 2003. VOJTÍŠEK, Z. Encyklopedie náboženských směrů v České republice: náboženství, církve, sekty, duchovní společenství, vydání 1., Praha, Portál, 2004. 2004. ISBN 80-7178-798-1.BENEDICTOVÁ, R. Kulturní vzorce. Praha: Argo, 1999. ISBN 80-7203-212-7.

Požadavky

Aktivní účast na výuce, odevzdání seminární práce (průzkum v minoritě na dané téma, studie zvyklostí vybrané minority)

Garant

Mgr. Ivana Lamková, Ph.D.