Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multikulturní ošetřovatelství (KOPA / MUOSW)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / MUOSW - Multikulturní ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:Význam a koncepce multikulturní výchovy. 1hZákladní pojmový aparát, teorie kulturně shodné péče. Multikulturní, transkulturní ošetřovatelství, spiritualita, religiozita OSE. Informace o současné situaci v ošetřovatelství. Interpersonální komunikace s kulturním aspektem. 3hMultikulturním ošetřovatelství ve vzdělávání sester v ČR. 1hZákladní teorie kulturní péče. 1hDuchovní péče o nemocné. 1hLegislativa v ČR, Listina základních lidských práv a svobod. Dostupnost zdravotní péče. Postavení skupin cizinců v systému zdravotní péče v ČR. Mezinárodní právní úprava péče o zdraví. Právní úprava poskytování zdravotní péče s ohledem na vstup do EU. Typy zdravotního pojištění, rozsah péče hrazené pojišťovnami. Práva a povinnosti cizinců při čerpání zdravotní péče v ČR. 2h

Získané způsobilosti

Studenti se seznamí komplexně s problematikou migrace obyvatel a jejími důsledky pro migranty a majoritní populaci. Seznámí se též s problematikou přístupu k Rómské populaci.

Literatura

IVANOVÁ,K., aj. Multikulturní ošetřovatelství I. Praha: Grada Publishing, 2005, 248 s. 2005. ISBN 80-247-1212-1.ŠPIRUDOVÁ, L., BURSOVÁ, J., TOMANOVÁ, D., PRUCHOVÁ, E. Multikulturní ošetřovatelství ve vzdělávacím procesu na SZŠ a VZŠ. Olomouc: PF a LF, 2002. LAROUSSE, E. Náboženství světa, vydání 1., Praha : Svojtka a Vašut, 1997. ISBN 80-7180-191-7.ŠPIRUDOVÁ, L., IVANOVÁ, K., HALMÓ, R., BURSOVÁ, J., TOMANOVÁ, D. Transkulturní péče aneb jak překonávat komunikační a kulturní bariéry při péči o pacienty odlišných etnik a kultur. Olomouc: PF a LF, 2002. LÍŠKOVÁ, M., NÁDASKÁ, I. a kol. Základy multikulturního ošetřvatĺstva. Martin: Osveta, 2006. 70 s. ISBN 80-8063-216-2.VOJTÍŠEK, Z. Encyklopedie náboženských směrů v České republice: náboženství, církve, sekty, duchovní společenství, vydání 1., Praha, Portál, 2004. 2004. ISBN 80-7178-798-1.Budil, I. T. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Praha, Triton, 1998. TOMANOVÁ, D., BURSOVÁ, J. Překonávání komunikačních a kulturních bariér při péči o pacienty odlišných etnik a kultur, Olomouc, LF UP Olomouc, 2003.

Požadavky

Zápočet: Seminární práce, kontrolní testy.

Garant

Mgr. Jana Chrásková