Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná psychologie II (KOPA / OBP2W)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / OBP2W - Obecná psychologie II, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek: Psychologické metody. Zvláštnosti lidské psychiky ve srovnání s nižšími vývojovými formami. Teoretické přístupy k utváření osobnostiPopis osobnosti v pojmech jejich prvků. Formování a vývoj osobnosti. Emoční inteligence. Kognitivní systém. Duševní výkonnost člověka - inteligence, základní teorie myšlení. Poznatky o fyziopsychologických a psychofyziologických souvislostech osobnostních vlastností a dějů. Teoretické modely osobnosti. Vybrané typologie osobnosti, jejich význam v medicíně. Praktické postupy získávání údajů v psychologii osobnosti a druhy jejich interpretace.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s využitím psychologie v oblasti ošetřovatelství, se zákonitostmi duševního života, chování a projevů jedince, s dynamikou a strukturou osobnosti. Budou seznámeni s ústředními pojmy a problémy obecné psychologie a s metodologickými přístupy. Prohloubí si znalosti v oblasti pojímání a vymezování osobnosti. Studenti získají přehled o hlavních teoretických přístupech k osobnosti podle obsahového důrazu a metodologických předpokladů.

Literatura

FELDMANN, H. Kompendium lékařské psychologie. Praha: Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-85605-67-8.NAKONEČNÝ, M. Lexikon psychologie. Praha: Vodnář, 1995. Nakonečný, M. Psychologie osobnosti. Praha: Academia, 1995. NAKONEČNÝ, M. Psychologie osobnosti. Praha: Academia, 1998. 336 s. ISBN 80-200-0628-1.VÁGNEROVÁ, M. Úvod do psychologie. Praha: Karolinum, 1997. ISBN 80-7184-421-7.BALCAR, K. Úvod do studia psychologie osobnosti. Mach; Chrudim, 1991. Nakonečný, M. Základy psychologie. Praha, Portál, 1998. ŘÍČAN, P. Cesta životem. Praha: Portál, 2000. SMÉKAL, V. Pozvání do psychologie osobnosti. Brno: Barrister a Principia, 2002. ISBN 80-85947-80-3.HELUS, Z. Psychologický slovník. Praha: Portál, 1994. 776 s.

Požadavky

Zápočet: Seminární práce, kontrolní test.

Garant

PhDr. Otakar Fleischmann, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Otakar Fleischmann, Ph.D.