Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná a vývojová psychologie (KOPA / OBVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / OBVK - Obecná a vývojová psychologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. konzultace:Předmět a úkoly obecné psychologie.Determinace lidské psychiky.2. konzultace:Emotivita.Výkonové vlastnosti..3. konzultace:Ontogeneze psychiky.Témata seminářů:1. konzultace:Teoretické modely osobnosti.Vybrané typologie osobnosti, jejich význam v medicíně.Praktické postupy získávání údajů v psychologii osobnosti a druhy jejich interpretace.2. konzultace: Vývoj uspokojování potřeb v jednotlivých věkových obdobích.3. konzultace: Vývoj psychiky v kojeneckém a batolecím období.Vývoj psychiky v předškolním a školním věku.SamostudiumPozornost.Vnímání.Představy a fantazie.Myšlení a řeč.Temperament.Charakter.Motivační procesy.Paměť.Učení

Získané způsobilosti

Studenti mají znalosti v oblasti pojímání a vymezování osobnosti. Studenti se orientují v hlavních teoretických přístupech k osobnosti podle obsahového důrazu a metodologických předpokladů. Studenti charakterizují jednotlivá období - dětství, dospívání, dospělost, životní vyvrcholení a stabilizaci, stárnutí a stáří. Rozdíly v duševním vývoje muže.

Literatura

NAKONEČNÝ, M. Psychologie osobnosti. Praha: Academia, 1998. 336 s. ISBN 80-200-0628-1.ŘÍČAN, P. Psychologie osobnosti. Praha: Grada 2008. ZACHAROVÁ, E., SIMICKOVA - CIZKOVA. Psychologie pro zdravotnické obory: vybrané kapitoly. Ostrava: ZSF, OU, 2007. ISBN 978-80-7368-334-4.VÁGNEROVÁ, M. Úvod do psychologie. Praha: Karolinum, 1997. ISBN 80-7184-421-7.Nakonečný, M. Základy psychologie. Praha, Portál, 1998. TRPIŠOVSKÁ, D. Psychologie osobnosti: výkladový slovník Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 2007. 136s. ISBN 978-80-7044-928-8.

Požadavky

Zápočet: Seminární práce, kontrolní test.

Garant

PhDr. Otakar Fleischmann, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Otakar Fleischmann, Ph.D.