Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v chirurgii II (KOPA / OCH2Q)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / OCH2Q - Ošetřovatelství v chirurgii II, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek: Šokové stavy. Chirurgie hlavy. Chirurgie krku, hrudníku. Chirurgie břicha. Náhlé příhody břišní. Chirurgie páteře. Chirurgie končetin. Chirurgie kůže a měkkých tkání/infekce.Témata seminářů: Zvláštnosti ošetřování nemocných s šokovým stavem. Ošetřovatelský proces u klienta s chirurgickým onemocněním hlavy (obecné zásady, vybrané operace), dále s chirurgickým onemocněním krku, hrudníku. Ošetřovatelský proces u klienta v břišní chirurgii (obecné zásady, vybrané operace). Ošetřovatelský proces u pacienta s chirurgickým onemocněním páteře (obecné zásady, vybrané operace), dále s chirurgickým onemocněním končetin a kůže.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s klinickými stavy a onemocněními v chirurgických oborech, se základy posuzování aktuálního klinického stavu klienta, se standardními diagnostickými postupy a léčbou jednotlivých stavů. Studenti se naučí stanovovat ošetřovatelské diagnózy a intervence včetně individuální ošetřovatelské péče.

Literatura

JUŘENÍKOVÁ, P. ET AL. Ošetřovatelství. 1. vyd., Uherské Hradiště: 1999. VOMELA, M. ET AL. Práce sestry na operačním sále. 1. vyd., Brno: IDV PZ, 1998. DUDA, M. ET AL. Práce setry na operačním sále. Praha: Grada Publising, 2000. ZEMAN, M. ET AL. Chirurgická propedeutika. 2.vyd., Praha: Grada Publishing, 2000. LAWRENCE, W. WAY. Současná chirurgická diagnostika a léčba. 1 - 2. díl, Praha: Grada Publishing, 1998. HOCH, J., LEFLER, J. Speciální chirurgie. Praha: Maxdorf, 2001. ZEMAN, M. Speciální chirurgie. 1. vyd., Praha: Galén, 2001. ČERNÝ, J. ET AL. Špeciálna chirurgia I. - IV. Bratislava: Osveta, 1992.

Požadavky

Zápočet: Seminární práce (vypracování kazuistik klientů s vybraným chirurgickým onemocněním), kontrolní testy.

Garant

MUDr. Petr Opletal, CSc.

Vyučující

MUDr. Petr Opletal, CSc.