Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe I (KOPA / ODP1Q)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / ODP1Q - Odborná praxe I, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Odborná praxe probíhá podle plánu klinické výuky pod metodickým a organizačním vedením odborné asistentky ošetřovatelství, přičemž každá odborná asistentka vyučuje v takové oblasti odborné praxe, ve které je odborníkem. Odpovědnost odborné asistentky je sdílená se zkušeným praktikem (odborným asistentem z klinické praxe), který se na výuce studentů podílí. Klinická pracoviště jsou vybrána na základě stanovených standardů, jejich platnost a dodržování je smluvně zajištěno. Rozsah a obsah odborné praxe je vymezen studijním plánem. Výuka probíhá v nemocničních zařízeních, v nemocničních ambulancích, privátních ordinacích, poradenských centrech, ve specializovaných zařízeních pro handicapované jedince a pracovištích výchovy ke zdraví. Výuka probíhá na základě dodržování všech právních předpisů a norem o bezpečnosti práce žen, včetně ochrany zdraví při vykonávání odborné praxe.Student absolvuje pouze ranní směny.Rámcový rozsah praxe: Seznámení se se systémem primární zdravotní péče v oblasti péče o zdraví a podpory zdraví. Seznámení se s činností organizací působících v oblasti primární péče, na úseku zdravotní výchovy a podpory zdraví. Zhodnocení vývoje zdravého jedince, rodiny nebo skupiny. Uplatňování metod výchovy ke zdraví se zaměřením na faktory ovlivňující zdraví jedince a jeho prostředí, na zásady pro udržení zdraví a schopnost aplikace v každodenním životě jedince, rodiny, skupiny a společnosti. Zjišťování bio-psycho-sociálních potřeb klientů a jejich zhodnocení. Seznámení se s provozem interní a chirurgické ošetřovací jednotky.

Získané způsobilosti

Studenti uplatní teoretické znalosti a manuální dovednosti, které získají v předmětech ošetřovatelství a ošetřovatelské postupy. Naučí se využívat znalosti a dovednosti v přirozených podmínkách.

Literatura

MADEJOVÁ, L. Ošetřovatelství pro bakalářské studium I. díl. 1. vyd., Ostrava: Ostravská univerzita, 1998. MASTILIAKOVÁ, D. Úvod do ošetřovatelství I. díl - Systémový přístup. 1.vyd., Praha: Karolinum, 2002. ISBN 80-246-0429-9.STAŇKOVÁ, M. Základy teorie ošetřovatelství. Praha: Karolinum, 1997. ISBN 80-7184-243-5.DOENGES, M. E., MOORHOUSE, M. F. Kapesní průvodce zdravotní sestry. 2. vyd., Praha: Grada Publishing, 2001. VAŠÁTKOVÁ, J. ET AL. Ošetřovatelská dokumentace v nemocnici. 1. vyd., Brno: IDV PZ, 2001. ISBN 80-7013-327-9.TRACHTOVÁ, E. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. 2.vyd., Brno: IDV PZ, 2001. ISBN 80-7013-324-4.REGISTRAČNÍ CENTRUM ČESKÉ ASOCIACE SESTER. Sestra, 11, 2001, č. 4, s. 6 -10.

Požadavky

Zápočet: Účast na odborné praxi V případě více než třítýdenní omluvené absence na pracovišti je nutné nahradit výuku v období hlavních prázdnin nebo zkouškového období. Při nepřítomnosti delší než 6 týdnů, musí studenti předmět znovu zapsat.

Garant

Mgr. Jana Chrásková