Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe V. (KOPA / OP5P5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / OP5P5 - Odborná praxe V., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

3. ročník. Odborná praxe IV.; V.:Gynekologická pracoviště lůžkové péče (gyn. JIP, gyn. operační sály), porodnická pracoviště lůžkové péče (porodní sál, odd. šestinedělí, odd. novorozenecké, odd. rizikových a patologických gravidit), novorozenecká JIP)Cíl a náplň OP ve 3. ročníku:Cílem odborné praxe ve 3. ročníku je soustavné prohlubování teoretických znalostí a jejich propojení s klinickou praxí. Studentky pracují samostatně pod supervizí mentora klinické praxe a poskytují komplexní ošetřovatelskou péči ženám a novorozencům. Zapojují se do vysoce specializované péče na jednotkách intenzivní péče a formou ošetřovatelského procesu se podílí na intenzivní monitoraci a péči o ženy a těhotné s vážným zdravotním stavem, jakož i o novorozence vyžadujících specializovanou odbornou péči. Dokončují stanovené praktické úkony, nutné pro ukončení studia.OP5 je zakončena praktickou zkouškou za asistence akademického pracovníka, mentora klinické praxe ev. staniční sestry daného pracoviště.

Získané způsobilosti

Studenti uplatní teoretické znalosti a manuální dovednosti, které získají v předmětech ošetřovatelství a ošetřovatelské postupy. Naučí se využívat znalosti a dovednosti v přirozených podmínkách.

Literatura

NEJEDLÁ, M. 2006. Fyzikální vyšetření pro sestry. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2006, 248s. ISBN 80-247-1150-8.FENDRYCHOVÁ J. Hodnotící metodiky v neonatologii. Brno: NCO NZO, 2004. BOREK, I. FENDRYCHOVÁ, J. Intenzivní péče o novorozence. Brno: NCO NZO, 2007. NANDA INTERNATIONAL. NANDA - ošetřovatelské diagnózy. Definice a klasifikace 2009 - 2011. Praha: Grada Publishing. 2010. 480s. ISBN 978-80-247-3423-1.SLEZÁKOVÁ L. Ošetřovatelství v gynekologii a porodnictví. Praha: Grada Publishing, 2010. STROMEROVÁ , Z. Porodní asistentkou krok za krokem. Praha: Argo, 2010. Binder, T. et al. Porodnictví. Praha: Karolinum, 2011. Trachtová. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. 1.vyd. Brno,IDVPZ, 185s. 1999. TRACHTOVÁ, E. Potřeby v ošetřovatelské praxi. 3. Vyd.Brno: NCO NZO 2012. Vyhláška MZ č. 55/2011 Sb. o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků, §5 Porodní asistentka. Záznamník odborné praxe pro studenty FZS v Ústí nad Labem, studijní obor Porodní asistentka.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtů je 100% účast na předepsané praxi /viz Přehled pracovišť praxe v jednotlivých semestrech, vedení Záznamníku odborné praxe, evidence nutných praktických činností a úkonů nutných pro vzdělávací proces v porodní asistenci. Předložení absolvované a potvrzené odborné praxe vč. hodnocení dle pokynů garanta odborné praxe.Před zahájením odborné praxe musí student splňovat požadavky zdravotní způsobilosti a očkování proti přenosným nemocem podle platných právních předpisů, absolvovat školení bezpečnosti práce a požární ochrany, pořádané FZS.

Garant

Mgr. Ludmila Lamplotová