Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v pediatrii I (KOPA / OPD1Q)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / OPD1Q - Ošetřovatelství v pediatrii I, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek: Úvod - organizace a problematika současné pediatrie. Růst a vývoj zdravého dítěte. Hospitalizace dítěte a Charta práv hospitalizovaného dítěte. Výživa dítěte (kojení, vitamíny). Farmakoterapie v dětském věku. Vrozené vývojové vady, dědičnost. Fyziologický novorozenec. Patologický novorozenec. Choroby zažívacího ústrojí. Choroby žláz s vnitřní sekrecí a poruchy růstu. Témata seminářů: Podávání léků dětem. Ošetřovatelský proces u dětí se zánětlivým onemocněním dýchacích cest, s průjmem, zácpou, péče o dehydratované dítě. Ošetřovatelský proces u dětí s infekcí močových cest a ledvin, u dětí s dg. diabetes mellitus a s epilepsií.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s ošetřováním dětí a zdravotní péči o ně ve zdraví a nemoci. Zvláště se zaměří na vývojové zákonitosti, zvláštnosti dětské reaktivity a na odchylný průběh onemocnění. Naučí se způsobům první pomoci při nejčastějších závažných život ohrožujících stavů v dětském věku.

Literatura

HOUŠTĚK, J. ET AL. Dětské lékařství. Praha: Avicenum, 1990. ISBN 80-201-0032-6.CALLAGHAN, CH. O., STEPHENSON, T. Pediatrie do kapsy. Praha: Grada Publishing, 1995. ISBN 80-7169-101-1.NIESSEN, K. H. ET AL. Pediatrie. l. vyd., Praha: Scientia medica, 1996. ISBN 80-85526-29-8.VOKURKA, M. Praktický slovník medicíny. Praha: Maxdorf, 1995. ISBN 80-85800-27-6.DUNOVSKÝ, J. ET AL. Sociální pediatrie. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-254-9.

Požadavky

Zápočet: Seminární práce (vypracování případové studie dle výběru), kontrolní testy.

Garant

MUDr. Jan Pajerek

Vyučující

MUDr. Jan Pajerek