Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelský proces a potřeby (KOPA / OPPVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / OPPVK - Ošetřovatelský proces a potřeby, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. konzultace:- ošetřovatelský proces (definice, historický pohled na vývoj oš. procesu, fáze a znaky, význam aplikace procesu do klinické praxe),- fáze posouzení (metody shromažďování údajů, obsah a zaměření ošetřovatelské anamnézy, ošetřovatelská dokumentace),- fáze ošetřovatelské diagnostiky (fáze diagnostického procesu, typy ošetřovatelských diagnóz, klasifikační systémy ošetřovatelství),- fáze plánování ošetřovatelské péče (charakteristika cílů, výsledných kritérií a ošetřovatelských intervencí, sestavení plánu individuální ošetřovatelské péče),- fáze realizace a vyhodnocení (typy ošetřovatelských intervencí, hodnocení ošetřovatelského procesu, revize a modifikace oš. plánu).2. konzultace:- kategorie lidských potřeb3. konzultace:- potřeby zdravých a nemocných jedinců v oblasti dýchání, výživy a hydratace, spánku a odpočinku, pohybové aktivitě, vyprazdňování, hygieně a oblékání,Témata seminářů:1. konzultace:- práce s ošetřovatelskou dokumentací, základní rozdělení dokumentace, právní aspekty dokumentování v ošetřovatelské praxi, využití hodnotících a měřících technik v ošetřovatelském procesu.2. konzultace:- nácvik formulace ošetřovatelských diagnóz, cílů, výsledných kritérií a intervencí, práce s ošetřovatelskou dokumentací, vyhledávání ošetřovatelských diagnóz v NANDA taxonomii.3. konzultace:- zpracování kazuistiky metodou ošetřovatelského procesu zaměřené na vyhledávání potřeb a problémů nemocného, stanovení prioritních problémů a plánování ošetřovatelské péče.Samostudium- teorie potřeb nemocného, vztah motivace - potřeba,- klasifikace potřeb, hierarchie potřeb dle A. Maslowa,- faktory modifikující uspokojování potřeb nemocného- bolest jako ošetřovatelský problém,- specifika posouzení potřeby jistoty a bezpečí zdravých a nemocných jedinců,- sebekoncepce a sebeúcta zdravých a nemocných jedinců- specifika posouzení psycho-sociálních, kulturních a duchovních potřeb zdravých a nemocných jedinců

Získané způsobilosti

Student umí popsat ošetřovatelský proces v jeho jednotlivých fázích a umí vysvětlit význam lidských potřeb v ošetřovatelském procesu. Student umí uskutečňovat posouzení potřeb zdravého a nemocného jedince a realizovat ošetřovatelský proces ve všech jeho fázích. Student umí vytvořit plán ošetřovatelské péče a realizovat záznamy v ošetřovatelské dokumentaci.

Literatura

ŠAMÁNKOVÁ, M. et. al. Lidské potřeby ve zdraví a nemociny. Praha: Grada Publishing. 2011. 136s. NANDA INTERNATIONAL. NANDA - ošetřovatelské diagnózy. Definice a klasifikace 2009 - 2011. Praha: Grada Publishing. 2010. 480s. ISBN 978-80-247-3423-1.MAREČKOVÁ, J. Ošetřovatelská diagnostika v NANDA doménách. Praha: Grada Publishing. 2006. ISBN 80-247-1399-3.PLEVOVÁ, I. et. al. Ošetřovatelství I. Praha: Grada Publishing. 2011. 285s. ISBN 978-80-247-3557-3.VÖRÖSOVÁ, G., et. al. Klasifikačné systémy a štandardizácia terminologie v ošetrovatelstve. Martin. Osveta. 2007. ISBN 978-80-8063-242-7.TOMAGOVÁ, M., BORIKOVÁ, I., et. al. Potreby v ošetrovatelstve. Martin: Osveta, 2008. ISBN 978-80-8063-270-0.

Požadavky

Zápočet: Seminární práce, kontrolní testy.

Garant

Mgr. Ľudmila Jankulárová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ľudmila Jankulárová, Ph.D.