Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v neonatologii (KOPA / PNEPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / PNEPK - Ošetřovatelská péče v neonatologii, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. konzultace: Úvod, organizace současné neonatologie a perinatologie. Observace novorozence po porodu.Novorozenec s nízkou porodní hmotností2. konzultace: Výživa novorozence. Fyziologie novorozeneckého období.3. konzultace: Vývojové vady novorozence. Patologie novorozeneckého období. RDS syndrom, UPV.Témata seminářů:1. konzultace: První ošetření novorozence. Screening u novorozence. Zajišťování teplotního prostředí. Resuscitace novorozence.2. konzultace: Výživa novorozence - přirozená a umělá. Alternativní techniky výživy, banky mateřského mléka. Ošetřovatelský proces u novorozence se žloutenkou.3. konzultace: Hodnotící metodiky a techniky v neonatologii. Ošetřovatelský proces u novorozence s bolestí.Samostudium: Ošetřovatelský proces u novorozence při oxygenoterapii. Distenzní léčba a UPV.Ošetřovatelský proces u novorozence s vybranými VVV.Oborové znalosti:Student umí definovat fyziologického novorozence, umí obsáhleji popsat rozdíl mezi fyziologickým a patologickým novorozencem, zvládne zhodnotit stav novorozence pomocí různých hodnotících škál vhodných pro novorozence, dokáže vyjmenovat výhody kojení, vysvětlit zásady, výhody a metody oxygenoterapie, orientuje se v platné legislativě v péči o matku a dítě, umí popsat pravidla a zásady poskytování resuscitace novorozenci.Oborové dovednosti:Student umí provést základní ošetřovatelské výkony u novorozence (první ošetření novorozence, resuscitace novorozence), dokáže zhodnotit adaptaci novorozence, zahájit včasnou a kvalitní resuscitaci novorozence, zvolit vhodných škálovacích technik u novorozence.

Literatura

FENDRYCHOVÁ J. Hodnotící metodiky v neonatologii. Brno: NCO NZO, 2004. BOREK, I. FENDRYCHOVÁ, J. Intenzivní péče o novorozence. Brno: NCO NZO, 2007. DORT, J. Neonatologie. Praha: Univerzita Karlova v Praze - Nakladatelství Karolinum, 2004. ISBN 80-246-0790-5.SIKOROVÁ, L. Potřeby dítěte v ošetřovatelském procesu. Praha: Grada Publishing, a.s., 2011. ISBN 978-80-247-3593-1.TRACHTOVÁ, E. ET AL. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. 1. vyd., Brno: IDV PZ, 1999. ISBN 80-7013-285-X.FENDRYCHOVÁ, J. Základní ošetřovatelské postupy v péči o novorozence. Praha: Grada Publishing, a.s., 2011. ISBN 978-80-247-3940-3.

Požadavky

Zkouška - písemný testZápočet - seminární práceSeminární práce - rozsah 8 - 10 stran, obsahové zaměření vyplývá z témat seminářů, kontrola a hodnocení - bodování jednotlivých náležitostí práce (citace, použití vhodné literatury, náročnost tématu, zvládnutí struktury a formální úpravy práce)

Garant

doc. MUDr. Zbyněk Straňák, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Zbyněk Straňák, CSc.