Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prenatální péče (KOPA / PNPX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / PNPX - Prenatální péče, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-5. týden Úvod do prenatální péče (PNP)- Cíle PNP, současné problémy- Diferenciace PP- Fyziologická, riziková a patologická gravidita- Zdravotně výchovná činnost PA v prenatální péči- Podíl PA na prenatální péči a diagnostice v jednotlivých trimestrech- Příprava a asistence PA u speciálních vyšetřovacích metod- Zdravotně výchovná činnost v dětské gynekologii6.-7. Nežádoucí výstupy perinatální péče- Terminologie: perinatální, mateřská mortalita, morbidita- Rizikové faktory a poradna pro patologické těhotenství8.-11. Prenatální poradna- Organizace práce v prenatální poradně,vyšetřování v prenatální poradně- První návštěva těhotné v prenatální poradně - vyšetření- Opakované návštěvy - vyšetření- Systém péče o těhotné v závěru těhotenství- Prenatální screening VVV - jeho významSemináře1.-2. týden Úloha PA v péči o těhotnou ženu- systém PNP o těhotné ženy z pohledu PA- kompetence PA v péči o těhotnou ženu dle ICM (definice PA)- možnosti podílu PA na poskytování odborné péče těhotné ženě v různých regionech ČR( zaměstnanec, samostatný poskytovatel PNP )3.-8. Organizace práce v prenatální poradně- organizace práce v prenatální poradně pro fyziologické a rizikové gravidity- první kontakt PA s těhotnou ženou, osobnost PA- evidence ženy, edukace o termínech PNP, organizaci- těhotenská průkazka- jednotlivá vyšetření a podíl PA při jejich provádění, průběžné sledování ženy v prenatální poradně, prenatální screening- edukace klientky o změnách v organismu těhotné a úpravě celkového životního stylu- organizace a systém péče v rizikových poradnách9. Příprava na porod- cíl přípravy na porod- podíl PA v přípravě klientek k porodu10. Právní aspekty těhotenství, porodu a šestinedělí11. Návštěvní služba PA

Získané způsobilosti

Studenti se seznamují s požadavky na komplexní, nepodkročitelnou péči o těhotnou ženu, o možnostech spolupráce s těhotnou ženou, rodinou ženy nebo celou komunitou.

Literatura

ŠTEMBERA, Z. Historie české perinatologie. Praha: Maxdorf, 2004. 2004. ISBN 80-7345-021-6.ROZTOČIL, A. et al. Porodnictví. Brno: IDVPZ, 2001. 2001. ISBN 80-7013-339-2.Čech,E. Porodnictví I. vyd. Praha Grada Publishing. 1999. ZWINGER, A. et al. Porodnictví. Praha: Galén, 2004. 2004. ISBN 80-7262-257-9.LEIFER, G. Úvod do porodnického a pediatrického ošetřovatelství. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-2470-668-7.FUCHS, V., ZOBAN, P. et al. Vybrané kapitoly z perinatologie. Praha: Karolinum, 2001. 2001. ISBN 80-246-0114-1.Roztočil,A. a kol. Vyšetřovací metody v porodnictví a gynekologii I.vyd. Brno,IDVPV. 1998.

Požadavky

Kontrolní test

Garant

Mgr. Ludmila Lamplotová

Vyučující

Mgr. Ludmila Lamplotová