Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět První pomoc, resuscitace (KOPA / PPPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / PPPK - První pomoc, resuscitace, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:1. konzultace:Integrovaný záchranný systém, krizový management, medicína katastrof, legislativa.Organizace přednemocniční neodkladné péče. Obecné zásady a postupy poskytování první pomoci.Algoritmus neodkladné resuscitace u dospělého a dítěte. KPR u novorozence a nezralého novorozence.Poranění hlavy. Bezvědomí.Poranění páteře, kloubů a kostí.2. konzultace:Poranění hrudníku a břicha. Krvácení. Šok.Účinky tepla a chladu na lidský organismus.První pomoc při náhlých interních stavech.Crass syndrom. Blast syndrom.Tonutí. Dušení. Anafylaktický šok.Samostudium:Monitorace a hodnocení vitálních funkcí a bezvědomí.Poleptání. Poranění elektrickým proudem.Imobilizační techniky. Polohy zraněného. Transport.Obvazová technika, ošetřování ran, stavění krvácení.Krizový management - živelné pohromy, hromadná neštěstí, medicína katastrof.Poranění zvířetem, pobodání hmyzem.Intoxikace a otravy.

Získané způsobilosti

Oborové znalosti: Student umí:popsat zásady poskytování první pomoci a neodkladné přednemocniční péčepopsat součinnost a úkoly jednotlivých složek integrovaného záchranného systémuvyjmenovat a popsat jednotlivé život ohrožující stavy a náhlé příhodyobvazovou techniku k ošetření ran a stavění krvácenívyjmenovat a definovat kvantitativní a kvalitativní změny vědomí, dýchání a krevního oběhu v závislosti na vyvolávající příčiněOborové dovednosti:Student umí:rozpoznat příznaky, které signalizují vážnou poruchu zdravíprovést kardiopulnonální resuscitaci podle nejnovějších doporučených postupů imobilizační techniky při poranění kloubů a kostípostiženého uvést do potřebné polohy a připravit ho k transportu rozpoznat příznaky nastupujícího šoku a provést protišoková opatření

Literatura

Doporučené postupy základní / rozšířené neodkladné resuscitace. LEJSEK, J., RŮŽIČKA, P., BUREŠ, J. První pomoc. Praha: Karolinum, 2010. ISBN 978-80-246-1845-6.KELNAROVÁ, J., TOUFAROVÁ, J. SEDLÁČKOVA, J., CIKOVA, Z. První pomoc I. Praha: Grada. 2007. 107s. ISBN 978-80-247-2182-8.Kelnarová, J. et al. První pomoc I pro studenty zdravotnických oborů. Praha, 2012. KELNAROVÁ, J., SEDLÁČKOVÁ, J., TOUFAROVÁ, J., CIKOVA, Z., KELNAROVÁ, E. První pomoc II. Praha. Grada. 2007. 181s. ISBN 978-80-247-2183-5.BERÁNKOVÁ, M., FLEKOVÁ, A., HOLTZHAUZEROVÁ, B. První pomoc. 1. vyd. Praha: Informatorium. 2002. 194 s. ISBN 80-86073-99-8.BYDŽOVSKÝ, Jan. Předlékařská první pomoc. Praha: Grada. ISBN 978-802-4723-341. KLEMENTA, B. aj. Resuscitace ve světle nových guidelines. Olomouc: Solen,, 2011. ISBN 978-80-87327-79-1.CAMEK, R., HRUSKA, L. - STASA, M.-SRAMEK, P. Základy první pomoci pro posluchače FTVS UK. 1. vyd. Praha: Frances. 1993.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na výuce. Praktické zvládnutí modelové situace, písemný testPožadavkem pro udělení zápočtu bude 90% účast na seminářích a 80% úspěšnost písemného testu. Test bude obsahovat 10 otázek k předlékařské první pomoci a 5 modelových situací, ke kterým studenti uvedou postup při poskytování první pomoci.

Garant

PhDr. Jana Pelcová