Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní aspekty ošetřovatelství (KOPA / PRAOW)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / PRAOW - Právní aspekty ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:Procvičení základních pojmů a právních norem ČR a EUTémata přednášek: Pojem práva, tvorba a systém zákonů v ČR, Ústava ČR, Listina lidských práv a svobod. Sladění právních norem ČR a EU a jejich vztah ke zdravotnictví. Odpovědnost za výkon zdravotní péče, zákoník práce - základní ustanovení. Zákon o rodině, sociální péče o občany a systém sociálního zabezpečení v ČR. Trestní zákon a jeho základy. Přestupky v oblasti zdravotnictví a základy zákona o přestupcích.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní informace o právu a legislativě.Seznámí se s platnou legislativou vztahující se k systému zdravotní a sociální péče, včetně práv a povinností zdravotnických profesí, klientů a orgánů státní správy. Studenti se seznámí se základní právní terminologií a získají orientaci v právním řádu ČR. Porozumí vztahu právního systému ČR a EU a vztahu moci zákonodárné a výkonné v systému zdravotní a sociální péče.

Literatura

STOLÍNOVÁ, J., MACH, J. Právní odpovědnost v medicíně. Praha: Galén, 1998. ISBN 80-85824-88-4.CÍSAŘOVÁ, D., SOUOVÁ, O. Trestní právo a zdravotnictví. Praha: Orac, 2000. ISBN 80-861199-09-6.VONDRÁČEK, L., KURZOVÁ, H. Zdravotnické právo. Praha: UK, Karolinum, 2002. 2002. ISBN 80-246-0531-7.Listina lidských práv a svobod. Občanský zákoník. Trestní zákon. Ústava ČR. Zákon o přestupcích. Zákon o sociálním zabezpečení. Zákon o zdraví. Zákoník práce.

Požadavky

Zápočet: Seminární práce, kontrolní testy.

Garant

JUDr. Ivana Zamazalová

Vyučující

JUDr. Ivana Zamazalová