Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praxe založená na důkazech (KOPA / PZD5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / PZD5 - Praxe založená na důkazech, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:1. týden: Úvod do problematiky - praxe založená na důkazech (EBP), ošetřovatelství založené na důkazech (EBN) historický pohled, definice, stav v ČR a ve světě.2. týden: Kritické posuzování a hledání klinických problémů. Formulace Klinické otázky. Typy klinických otázek.3. týden: Hledání nejlepšího důkazu podle typu klinické otázky.4. týden: Práce s vyhledávači (AND, OR, NOT), terminologie (ISSN, ISBN, anglické termíny pro kritéria vyhledávání), princip open-access.5. týden: Vyhledávání v českých databázích, prohledávání e-katalogů knihovny UJEP a knihoven v MEDVIKU (NLK, knihovna Krajské zdravotní, a.s.).6. týden: Vyhledávání v zahraničních databázích.7. týden: Zhodnocení nalezených důkazů, hierarchizace, návrhy pro praxi.

Získané způsobilosti

Oborové znalosti:Studenti umí popsat fáze procesu ošetřovatelství založeného na důkazech.Studenti umí formulovat klinickou otázku pomocí PICOT formátu.Studenti znají terminologii související s publikační činností. Mají přehled o dostupných bibliografických databázích a o databázích obsahujících agregovaná zdravotnická data.Oborové dovednosti:Studenti budou schopni samostatně provést rešerše a dokážou získat z veřejně dostupných databází data pro práci při vypracování projektu dle stanovené klinické otázky ve vybrané problematice.Studenti budou schopni zhodnotit nalezené důkazy a navrhnout nejlepší postupy pro klinickou praxi.

Literatura

DICENSO, A., GUYATT, G., CILISKA, D. Evidence-Based Nursing: A Guide to Clinical Practice. St. Louis: Mosby, 2006. ISBN 978-0-323-02591-1.MEDVIK. NursingOvid. JAROŠOVÁ, D. Praxe založená na důkazech v ošetřovatelství (EBN). In PLEVOVÁ, I. a kol. Ošetřovatelství I. Praha: Grada Publishing a.s.,, 2011. ISBN 978-80-247-3557-3.PubMed. Scopus. ÚZIS (DPS ukazatele). Web of Science.

Požadavky

Základním předpokladem je splnění docházky (min. 80% účast na přímé výuce). Zápočet bude udělen na základě praktického přezkoušení (schopnost provést rešerši na zadané téma).

Garant

RNDr. Karel Hrach, Ph.D.