Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa a dietetika (KOPA / VDPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / VDPK - Výživa a dietetika, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. konzultace:Výživové zvyklosti populace, rizikové faktory. Energetická a biologická hodnota stravy. Bazální metabolismus. MUST. Složení stravy a význam jednotlivých složek ve výživě člověka.Výživa novorozenců, kojenců, nedonošenců, složení mateřského mléka, náhražky mateřského mléka.Výživa ženy - výživa v období těhotenství a laktace, gestační diabetes.Samostudium:Specifika výživy dětí, výživa dítěte v jednotlivých obdobích vývoje. Výživa nemocných. Výživa ve stáří. Alternativní směry ve výživě.

Získané způsobilosti

Oborové znalosti:Student zná základní potřebu denních dávek živin, vitamínů a nerostných látek ve zdraví i nemoci a jejich vhodné potravinové zdroje. Zná energetickou potřebu organizmu, výživové nároky jedince s ohledem na věk, pohlaví a zdravotní stav. Je schopen objektivně zhodnotit alternativní způsoby výživy z hlediska výživových potřeb.Oborové dovednosti:Student získá dovednost pro základní stanovení výživových potřeb nemocných se zřetelem na vývojové zvláštnosti žen. Je schopen prakticky používat screeningový nástroj MUST k vyhodnocení malnutričního rizika pacienta. Zná a propaguje kojení jako nejvhodnější výživu novorozence. Je schopen edukovat ženu o výživových potřebách kojence, batolete, i v těhotenství.

Literatura

KOHOUT, P.; KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. Praha: Agentura Krigl, 2005. 113s. ISBN 80-86912-08-6. PENNINGTON, J. A. T. Bowes and Church´s Food Values of Portions Commonly Used. 17th ed. Philadelphia: Lippincott-Raven Publishers, 1998. ISBN 0-397-55435-4.SVAČINA Š, BRETŠNAJDROVÁ. A. Dietologický slovník. Praha: Triton, 2008. ISBN 978-80-7387-062.SVAČINA Š. A KOL. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing,, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.ROGER, J. D. P. Kniha o zdravé výživě. Praha : Advent. 1995. 1995. SVAČINA Š. Obezitologie a teorie metabolického syndromu. Praha. Triton, 2013. ISBN 978-80-7387-678-4.KŘEMEN M, KOTRLÍKOVÁ E, SVAČINA Š A KOL. Parenterální a enterální výživa. Praha: Mladá fronta, 2009. ISBN 978-80-204-2070-1.ZADÁK Z, VYROUBAL P. Pokroky umělé výživy v intenzívní péči - orgánově specifické substráty. Anesteziologie a intenzívní medicína. 2008. SCHLETT, S. 100 potravin pro zdraví : jaké šance skrývá správná výživa se všemi cennými složkami : jak zdravou výživou předcházet chorobám, mírnit potíže a posilovat imunitu. Praha: Ikar, 2008. 248s. ISBN 978-80-249-0991-2.

Požadavky

Účast na konzultaci, zápočtová práce.

Garant

MUDr. Michal Tichý

Vyučující

MUDr. Michal Tichý