Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa a dietetika (KOPA / VDV5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / VDV5 - Výživa a dietetika, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:1. týden: Výživa a zdraví jedince2. týden: Složení vhodné potravy a její energetická hodnota. Vitamíny, minerální látky a stopové prvky.3. týden: Poruchy výživy, obezita, malnutrice, výživa a civilizační choroby.4. týden: Výživa v intenzivní péči.5. týden: Role cukrů, tuků a bílkovin. Bilance tekutin, hodnocení výživy6. týden: Řízení energetické bilance (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa.7. týden: Výživa pacientů různých věkových kategorií

Získané způsobilosti

Oborové znalosti:Student zná všechny složky výživy, umí edukovat o zdravé výživě, zná význam výživy pro celkový zdravotní stav člověka, zná patologické stavy výživy. Student zná rizika podvýživy a nadměrné výživy a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří. Oborové dovednosti:Student dovede zhodnotit stav výživy, umí manipulovat se stravou, edukuje pacienty o významu výživy v souvislosti s léčebným režimem, umí zhodnotit stav výživy pomocí BMI. Umí identifikovat poruchy výživy a umí použít postupy při podávání enterální i parenterální způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti.

Literatura

VYTEJČKOVÁ, R. ET AL. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné II. Speciální část. Praha, 2013. ISBN 978-80-247-3420-0.KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0.SCHLETT, S. 100 potravin pro zdraví : jaké šance skrývá správná výživa se všemi cennými složkami : jak zdravou výživou předcházet chorobám, mírnit potíže a posilovat imunitu. Praha: Ikar, 2008. 248s. ISBN 978-80-249-0991-2.

Požadavky

Základním předpokladem je splnění docházky (min. 80% účast na přímé výuce.

Garant

MUDr. Michal Tichý