Předmět Výživa a dietetika (KOPA / VDVK)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / VDVK - Výživa a dietetika, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Témata přednášek:1.konzultace:Výživa a zdraví jedince.Složení vhodné potravy a její energetická hodnota.Obezita.Poruchy výživy, výživa a civilizační choroby.Výživa v intenzivní péči.Bilance tekutin.
Získané způsobilosti
Role cukrů, tuků a bílkovin. Vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Řízení energetické bilance (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa.
Literatura
KOHOUT, P.; KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. Praha: Agentura Krigl, 2005. 113s. ISBN 80-86912-08-6. PENNINGTON, J. A. T. Bowes and Church´s Food Values of Portions Commonly Used. 17th ed. Philadelphia: Lippincott-Raven Publishers, 1998. ISBN 0-397-55435-4.ROGER, J. D. P. Kniha o zdravé výživě. Praha : Advent. 1995. 1995. SCHLETT, S. 100 potravin pro zdraví : jaké šance skrývá správná výživa se všemi cennými složkami : jak zdravou výživou předcházet chorobám, mírnit potíže a posilovat imunitu. Praha: Ikar, 2008. 248s. ISBN 978-80-249-0991-2.
Požadavky
Zápočet: Kontrolní testy.
Garant
MUDr. Michal Tichý
Vyučující
MUDr. Michal Tichý