Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa a dietetika (KOPA / VDVK5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / VDVK5 - Výživa a dietetika, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. konzultace:Výživa a zdraví jedince.Složení vhodné potravy a její energetická hodnota.Obezita.Poruchy výživy, výživa a civilizační choroby.Výživa v intenzivní péči.Bilance tekutin.SamostudiumRole cukrů, tuků a bílkovin.Vitamíny, minerální látky a stopové prvky.Řízení energetické bilance (hlad, sytost).Tělesná aktivita a výživa.

Získané způsobilosti

Oborové znalosti:Student zná všechny složky výživy, umí edukovat o zdravé výživě, zná význam výživy pro celkový zdravotní stav člověka, zná patologické stavy výživy. Student zná rizika podvýživy a nadměrné výživy a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří. Oborové dovednosti:Student dovede zhodnotit stav výživy, umí manipulovat se stravou, edukuje pacienty o významu výživy v souvislosti s léčebným režimem, umí zhodnotit stav výživy pomocí BMI. Umí identifikovat poruchy výživy a umí použít postupy při podávání enterální i parenterální způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti.

Literatura

KOHOUT, P.; KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. Praha: Agentura Krigl, 2005. 113s. ISBN 80-86912-08-6. PENNINGTON, J. A. T. Bowes and Church´s Food Values of Portions Commonly Used. 17th ed. Philadelphia: Lippincott-Raven Publishers, 1998. ISBN 0-397-55435-4.ROGER, J. D. P. Kniha o zdravé výživě. Praha : Advent. 1995. 1995. VYTEJČKOVÁ, R. ET AL. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné II. Speciální část. Praha, 2013. ISBN 978-80-247-3420-0.KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0.SCHLETT, S. 100 potravin pro zdraví : jaké šance skrývá správná výživa se všemi cennými složkami : jak zdravou výživou předcházet chorobám, mírnit potíže a posilovat imunitu. Praha: Ikar, 2008. 248s. ISBN 978-80-249-0991-2.

Požadavky

Kontrolní testy

Garant

MUDr. Michal Tichý

Vyučující

MUDr. Michal Tichý