Předmět Zásady správné výživy (KOPA / ZSVQ)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOPA / ZSVQ - Zásady správné výživy, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Témata přednášek: Výživa a zdraví jedince. Složení vhodné potravy a její energetická hodnota. Role cukrů, tuků a bílkovin. Vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Řízení energetické bilance (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa. Obezita. Poruchy výživy, výživa a civilizační choroby. Výživa v intenzivní péči. Bilance tekutin.
Získané způsobilosti
Studenti získají ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Seznámí se s riziky podvýživy a nadměrné výživy a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří. Studenti získají poznatky o klinických stavech při poruchách výživy a seznámí se s enterálním i parenterálním způsobem podávání výživy v zařízeních i v domácnosti.
Literatura
KELLER, U. ET AL. Klinická výživa. Praha: Scientia medica, 1993. DLOUHÁ, R.:. Výživa: přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, 1999. ISBN 80-7184-757-7.PENNINGTON, J. A. T. Bowes and Church´s Food Values of Portions Commonly Used. 17th ed. Philadelphia: Lippincott-Raven Publishers, 1998. ISBN 0-397-55435-4.ESCHLEMAN, M. M. Introductory Nutrition and Nutrition Therapy. Philadelphia: Lippincott-Raven Publishers, 1996. ISBN 0-397-55108-8.ROGER, J. D. P. Kniha o zdravé výživě. Praha : Advent. 1995. 1995. MANUÁL PREVENCE V LÉKAŘSKÉ PRAXI 2. Výživa. Praha: Státní zdravotní ústav, 1995. DUDEK, S. G. Nutrition Handbook for Nursing Practice. Philadelphia: Lippincott, Raven Publishers, 1997. ISBN 0-397-55364-1.KOZIEROVÁ, B. et al. Ošetrovateľstvo I. Martin: Osveta, 1995. 1186s. ISBN 80-217-0528-0.GREENWOOD, J. K. The IBD Nutrition Book. Chichester: Wiley Europe, 1992. ISBN 0-471-54630-5.HEJDA, S. ET AL. Výživa a zdravotní stav člověka. Praha: Avicenum, 1987. HANREICH, I. ET AL. Výživa kojenců aneb jídlo a pití v prvním roce života. Praha: Grada Publishing, 2000. ISBN 80-7169-841-5.ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha : Grada Publishing, 2002. 2002. ISBN 80-247-0320-3.KLEINWECHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování, Brno : IDV PZ, 1992. 1992.
Požadavky
Zápočet: Kontrolní testy.
Garant
MUDr. Jan Ševčík